Acasă Eveniment Să vă zic cum ne-am trezit cu mascații peste noi, la Cumpăna!

Să vă zic cum ne-am trezit cu mascații peste noi, la Cumpăna!

8039
0
Sursa: barikada.ro
Sursa: barikada.ro

Leonard MOCANU ■

Stați liniștiți, nu este o știre senzațională! Este doar o constatare a unui fapt de viață, acum, în pregul Sfintei Sărbători a Crăciunului, în Cumpăna – „Picior de Paris” s-a deschis la sfârșitul săptămânii trecute un orășel al copiilor. Sau ca să păstrăm raportul just cu mărimea localității, o ”comună” a copiilor.

Sincer, nu prea-mi ardea să ies din casă, după o zi friguroasă dar, până la urmă m-am pus în mișcare, să particip și eu la marele eveniment al deschiderii primului orășel al copiilor în Cumpăna, numit sugestiv PARCUL COPILĂRIEI – VIS DE IARNĂ. Evenimentul a avut startul oficial la ora 17.00, în parcarea Complexului Sportiv ”Centenar 2018”.

Pe lângă aprinderea luminițelor în bradul de Crăciun, festivitatea a fost animată și cu un program artistic, susținut de copii și tineri din ansamblurile ”Boboceii Cumpenei”, ”Mugurașii Cumpenei” și ”Româncuța”, sub îndrumarea profesorului coregraf Constantin Olteanu. Ei bine, artiștii noștri ne-au delectat, preț de jumătate de oră, cu tradițiile specifice perioadei sărbătorilor lunii Decembrie și Noului An. Inimoșii dansatori au fost, rând pe rând, mascați, urși și ursari, căiuți, capre și căprari, promovând datini și obiceiuri specifice diferitelor regiuni ale țării, în această perioadă. Anul Vechi, 2023 a arătat că se pregătește să predea ștafeta simbolică ”copilului” 2024, urându-i să fie mai bun, cu belșug, sănătate și bucurie.

De departe, atracția parcului este patinoarul artificial, pentru a cărui deschidere se formase o coadă de peste 50 de doritori, chiar dacă gheața nu ”înghețase” chiar pe deplin. Un carusel și un trenuleț completează arsenalul atracțiilor pentru cei mai mici, incapabili încă să alunece pe luciul gheții. Chiar și cei mai mari pot avea parte de o cană de vin fiert sau de alte produse de sezon, la cele câteva tonete deschise, dinspre care se simțea chiar și aromă de grătar încins.

În toiul festivității a sosit și Moș Crăciun, care, așezat într-un jilț, a urmărit ultima parte a spectacolului, împărțind mici ”atenții” tinerilor artiști, după care s-a retras în căsuța sa, unde stă la dispoziția copiilor, pentru a prelua doleanțele direct de la sursă și pentru a se fotografia cu doritorii…

Parcul va funcționează zilnic, începând de dimineață, iar gheața patinoarului este disponibilă la tariful de 30 de lei pentru o oră și jumătate (inclusiv închirierea patinelor) și am aflat că intenția autorităților este să identifice soluții pentru ca un număr cât mai mare de copii din localitate să poată să beneficieze de această facilitate.

Voi încerca în perioada următoare să-i smulg doamnei primar Mariana Gâju, amfitrionul și inima festivității, promisiunea că la viitoarea deschidere va da semnalul aprinderii Pomului de Crăciun pe patine, pe gheață, din mijlocul copiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.