Acasă Eveniment Episodul 4/Procesul Minerva-Recompensați cu pușcărie pentru un beneficiu de 5 000 000...

Episodul 4/Procesul Minerva-Recompensați cu pușcărie pentru un beneficiu de 5 000 000 USD, adus statului român

11748
0

Dan MIHĂESCU ■

În 1997, la șase ani de la constituirea societății mixte româno-elene Minerva Shipping constituită în proporții egale, cu aport de capital privat grecesc și participația în natură a statului român prin Petromin SA (inițial cu șapte + alte cinci nave, ulterior – vrachiere și petroliere), compania înregistra un beneficiu total de 10 milioane USD conform bilanțurilor de la banca creditoare din Pireu și al unei case independente de audit, din Marea Britanie.

Probabil că acest argument a contat mult, alături de celelalte probe administrate de apărare în derularea procesului penal inițiat de poliția economică și de Parchet astfel că după o achitare pe fond a inculpaților, pe 19. 12. 1996, decizia este dată și la Secția Maritimă a Curții din Constanța care respinge Apelul formulat de Parchet Decizia Penală Nr. 2/MF din 8 iulie 1997 menținând Sentința 5/MF din 19.12.1996 a Tribunalului Constanța.

Și totuși, „nesatisfăcuți și plini de dubii” procurorii Vasile Drăgici și scutierul său Ion Oțel, în frunte cu brațul înarmat al Ministerului de Interne colonelul Mihai Bogdan, Șeful Serviciului Economic de la IPJ Constanța, obțin rejudecarea la Curtea Supremă de Justiție a Recursului declarat de Parchetul Curții de Apel Constanța și Petromin SA, în Dosarul 2202/1977, prin Decizia 1604 din 10.06.1998. Iar ceea ce în mod firesc, conform procedurilor, ar fi trebuit să se transforme, maximum într-o decizie de casație și retrimiterea spre judecare la instanțele inferioare s-a constituit într-un simulacru de sentință comunistă dată de un complet de magistrați obișnuiți să-i condamne la moarte în regimul comunist pe cei țăranii prinși la furat de păpușoi sau pe cârciumarii care sporeau vinul cu apă.

Despre numele odioșilor de la Curtea Supremă de Justiție care funcționau doar cu pedală de accelerație și anchetatorii constănțeni care și-au cumpărat grade profesionale pe semnătura olografă…în ultimele trei episoade.

Sunt de interes și:

Episodul 1 / Încep dezvăluiri devastatoare pentru mafia de stat

Episodul 2 / Pe șleau!

Episodul 3/ Procesul Minerva – posibilă temă de studiu în facultățile de Drept din România

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.