Acasă Cronica De peste patru decenii, COMPACT cântă pentru prieteni

De peste patru decenii, COMPACT cântă pentru prieteni

3598
0
Foto: Geta FRIGIOIU
Foto: Geta FRIGIOIU

Luigi FRIGIOIU  ■

Trupa Compact, una din legendele muzicii rock românești, s-a înființat la Cluj, la sfârșitul anilor 70. Odată cu venirea solistului Paul Ciuci din Câmpia Turzii, Compact și-a găsit identitatea inconfundabilă, ce a propulsat-o rapid ca o prezență distinctă pe scena muzicii. Compozițiile lui Ciuci – gen balade rock – timbrul aparte al vocii sale, tonul luminos al mesajului au urcat rapid și definitiv Compact în topuri.

În anii 80, în sezoanele estivale, trupa concertează, seară de seară, în Costinești. Succesul e fabulos. În 1983, hitul “Fata din vis” devine imnul unei generații. Din 1988 și până în prezent, șlagărele de pe albumul „Cântec pentru prieteni” sunt fredonate de toți iubitorii baladelor rock.
De-a lungul timpului, ghinionul și problemele nu au ocolit trupa. Dar, în ultimii ani, Compact și-a regăsit drumul drept, direct spre inima fanilor. Astăzi, pe scenă, alături de legendarul Paul Ciuci, se află muzicieni de excepție: Cătălin Tuță Popescu la orgă, Lucian Iluț-Lucas la chitară bass și, constănțeanul nostru, John Micu, cel mai spectaculos percuționist al momentului.

Pe 8 martie, sute de constănțeni au asaltat Clubul Phoenix, dornici să reasculte muzica Compact și să retrăiască distracția verilor, demult trecute, în Costinești. Îmbucurătoare prezența numeroșilor tineri, nenăscuți pe vremea lansării hiturilor trupei. Mulți au rămas în picioare și au dansat non-stop.

Concertul a avut două părți. În prima parte, pentru încălzire, s-au cântat piese mai noi, mai puțin cunoscute. După pauză, însă, am dat-o pe șlăgăreală. Toată lumea s-a ridicat în picioare, au aprins luminițele și un cor imens a cântat cu membrii Compact: Fata din vis, O noapte și-o zi, Mi-e tare dor de tine, Dă-mi o veste, Jocul Ielelelor, Călător spre infinit, Întoarce-te acasă, Un alt Început

Cântec pentru Gigi Mărgărit

Seara s-a încheiat apoteotic cu “Cântec pentru prieteni”, imnul prieteniei, “marca Compact”, cu dedicație pentru Gigi Mărgărit, patronul Clubului Phoenix, plecat nedrept de repede dintre noi.

În seara asta mare, cu toții vom cânta.
Va fi o sărbătoare, ce n-o putem uita.

S-aprindă fiecare, scânteia ce-i va da
Speranța pentru mâine, puterea de-a visa.

Păstrează această clipă, ea este doar a ta.
Și seara asta mare, prin voi va exista.

Ai nevoie de-un prieten pe care, cu-adevărat,
Să-l simti aproape de tine, atunci când viața greu te va încerca.

Pentru oricine i-a trecut pragul, în cei peste 25 de ani de existență a Clubului, patronul de la Phoenix exact asta a fost. Dumnezeu să te odihnească, Gigi Mărgărit, Prieten drag! Forța, COMPACT!                  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.