Acasă Avocatul Diavolului Program muzical-scenografic de Înviere la Arhiepiscopia Tomisului

Program muzical-scenografic de Înviere la Arhiepiscopia Tomisului

7104
1
Publicitate

Dan MIHĂESCU

Avocatul Diavolulu

Creștinii ortodocși ai eparhiei de la malul mării au primit sâmbătă, în ultima clipă, emoționați, vestea ce o așteptau cu sufletul la gură și care, anul acesta, a întârziat nespus de mult din cauza unei nefericite incapacități, a cercului patriarhal bucureștean, de percepere a specificului canonic conceput de vlădică și a tradițiilor ecleziastice vechi de aproape 23 de ani.

În fine, la Constanța vom avea din nou, gratis, pască și circ!

Biroul de Presă informează că Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, „cu voie sau fără de voie” de la Patriarhie pune în scenă spectacolul muzical-scenografic Lumina de la Malul Mării, conceput și înscenat de el, din propria-i imaginație. Astfel, ne transmite purtătorul de cuvânt, conform libretului creat și pus în scenă de arhiereu, cu un sobor de preoți și diaconi,  ÎPS Teodosie va pleca pe mare, în neagra genune a miezului de noapte, pentru a primi Lumina Învierii. În prealabil candela cu Lumina Învierii, presupusă a se fi aprins din eter în Biserica Mormântului Sfânt din Ierusalim, v-a fi fost adusă de la Otopeni pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanța, cu o aeronavă specială pusă la dispoziție de Patriarhul Daniel, ce face turul țării în această noapte.

Acolo, pe mare, în spatele digului din Portul Tomis, conform propriilor indicații regizorale, coregrafice și scenografice adnotate pe marginea libretului său scris în 2002, cu ocazia primei paranghelii pusă în scenă pe Plaja de la Neptun în noaptea de Înviere, pentru fostul șef al PSD, ex-premierul Adrian Năstase,  Teodosie își va da singur foc, la propriu. Un servant bisericesc, aflat în barcă, îi va transfera focul haric, plimbat cu avionul de la Ierusalim la Constanța via București, dintr-o lampă minusculă, de buzunar, pitită de ochii lumii, în ditamai candela cu picior cu care el va ateriza pe cheu purtând-o biruitor, precum Neptun tridentul.  

  • Comunicatul de presă al Arhiepiscopiei Tomisului mai informează că ÎPS Teodosie, va aduce Sfânta Lumină din largul Mării Negre în Portul Tomis apoi o va oferi credincioșilor în parcul Catedralei arhiepiscopale „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța. Dar iată unde îl pot urmări credincioșii pe ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, în oficierea slujbelor religioase în perioada sărbătorilor pascale.
  • Sâmbătă, 4 mai
  • – la ora 23.25, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va aduce Sfânta Lumină din largul Mării Negre în Portul Tomis, apoi, la ora 23.40, o va oferi credincioșilor în parcul Catedralei arhiepiscopale „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța. De la ora 24.00, va oficia Canonul Învierii, urmat de săvârșirea Sfintei Liturghii.
  • Duminică, 5 mai
  • – în prima zi de Paști, începând cu ora 13.00, la Catedrala arhiepiscopală, ierarhul va oficia slujba Vecerniei, cunoscută sub numele de „a doua Înviere”, în timpul căreia Sfânta Evanghelie va fi citită în 12 limbi de circulație internațională, simbolizare a universalității creștinismului. După slujbă, va avea loc tradiționalul Concert pascal susținut de către Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului. Apoi, IPS Teodosie va oferi celor prezenți ouă roșii și vin.
  • Luni, 6 mai
  • -de la ora 8.30, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului”, din localitatea Dorna Arini, județul Suceava.
  • Marți, 7 mai
  • -de la ora 8.30, va oficia Sfânta Liturghie la schitul „Sfântul Gherasim din Kefalonia” din localitatea Negrești, comuna Cobadin.

La Constanța, de 23 de ani, Comandamentul Flotei are planificate câte două exerciții tactice cu nume de cod: Botezul Apelor și Lumina Mării ce corespund, întâmplător sau nu, celor două mari sărbători creștin-ortodoxe, Boboteaza și Învierea. Că doar nu poți să lași ditamai arhiereul să calce singur apa, precum Moise, nu-i așa?!

1 COMENTARIU

  1. Măi, măi, da’ mult poate Tomitanu’ nostru!
    O fi vrând sa sfințească Marea sau sa refacă cosmogonia…Altfel ce caută cu lumina de la Kogălniceanu pe mare?! Da’ parteneru’ strategic știe?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.