Acasă EDITORIAL Cine dintre voi este fără păcat să arunce cel dintâi cu piatra!

Cine dintre voi este fără păcat să arunce cel dintâi cu piatra!

7602
0
Publicitate

Luigi FRIGIOIU ■

Desigur, zilele acestea trebuie să fie despre cu totul altceva dar nu despre politică și îmi promisesem un răgaz de primenire, doar că năravul din fire n-are lecuire și uneori, prea multă minte strică astfel că nu mă pot înfrâna să nu mă gândesc strict conceptual, creștinește, prin prisma judecății Mântuitorului, la cei care în aceste zile își vând farmecele la tarabă, fiecare în parte, încercând să lămurească plebeii că ceilalți sunt mai răi decât ei…  

● „Învățătorule, femeia aceasta a fost prinsă chiar când săvârșea preacurvia. Moise, în Lege, ne-a poruncit să ucidem cu pietre pe astfel de femei: Tu ce zici?” Spuneau lucrul acesta ca să-L ispitească și să-L poată învinui. Dar Isus s-e plecă în jos și scria cu degetul pe pământ. Fiindcă ei nu încetau să-L întrebe, El s-a ridicat și le-a zis: „Cine dintre voi este fără păcat să arunce cel dintâi cu piatra în ea.” Apoi, se plecă iarăși să scrie cu degetul pe pământ. Când au auzit ei cuvintele acestea, s-au simțit mustrați de cugetul lor și au ieșit afară, unul câte unul, începând de la cei mai bătrâni până la cei din urmă. Și Isus a rămas singur cu femeia, care stătea în mijloc. Atunci, s-a ridicat și, când n-a mai văzut pe nimeni decât pe femeie, Isus i-a zis: „Femeie, unde sunt pârâșii tăi? Nimeni nu te-a osândit?” „Nimeni, Doamne”, a răspuns ea. Și Isus i-a zis: „Nici Eu nu te osândesc. Du-te și să nu mai păcătuiești.”

”Chi-țac-pac, stai că trag / Pân’ la ziuă, praf te fac!” 

Amiralul Vergil Chițac trebuia să fie cel mai hulit dintre constănțeni. Recte, bătut de valurile hulei marine. Numai că, nu prea și-a udat tălpile în carieră. Mai comod, a tras targa pe uscat la Institutul de Marină. A preferat apa plată cu care făcea șprițul la cârciuma Voiosul Marinar (vis-à-vis de Institut) în prelungirile ședințelor politico-ideologice comuniste.

În primărie – același stil de muncă, bazat pe lene și suficiență, pe fondul aroganței care-i masca habarnismul total. Cu asemenea impostor în frunte, nu-i de mirare că majoritatea investiților au rămas nefinalizate. Iar cele terminate sunt de proastă calitate și trebuie refăcute.

Și, totuși, Vergil Chițac va fi votat. În primul rând de liderii PSD (Partidul Stroe-Dumitrache) pentru care amiralul a fost primarul ideal, autorizându-le toate combinațiile dubioase.                                               

Falsetele avocatului-corist

USR-istul Stelian Ion e avocat (din echipa infractorului Mazăre), ong-ist, deputat, fost ministrul al justiției, șef filială de partid, candidat la funcția de primar etc. În ciuda diversității demnităților ocupate, singura poziție în care a performat a fost cea de corist în corul Vox Maris. Stelian era contra-tenor sau sopran: un fel de Cezar Ouatu fără ouă. Doar aici lua tonalitatea corectă; în rest, a cam falsat pe unde a fredonat-o.

De la RAEDPP (regia pe care o reprezenta, ca avocat, în instanță pierzându-i procesele) a obținut celebra garsonieră cu o adeverință în neregulă. A rămas cu locuința dar și cu porecla.

După ce 4 ani, a interpretat hitul “Soud of silence”, acum solistul-candidat Stelică-Garsonieră face din nou vocalize politice. Ținta finală – încă un mandat de deputat. În dormitorul trântorilor neamului, numit Parlament, looserul Stelică se odihnește mai bine decât în garsoniera primită ilegal de la Măzărică.

Din cartierul Primăverii, în Panama… ce pana mea!

Horia Miron Constantinescu e iepurașul PSD-ist scos din joben de jupânii Stroe și Dumitrache. Deși se dă băiat de cartier, Horică e doar un pui de nomenclaturist bolșevic năpârlit. Bunicul său, Miron Constantinescu, a fost deputat în Marea Adunare Național între 1948 și 1974, până la deces. În tot acest timp, a ocupat funcții înalte: ministrul învățământului, vicepreședinte Consiliul de Stat, rectorul Academiei „Șt Gheorghiu”, președintele MAN.

Singurele legături cu Constanța sunt afacerile dezvoltate prin Costinești și Corbu. Are firme fără număr, toate pe numele soției, Macrina Elena Constantinescu. S-a cumerit cu Andrei Năstase, băiatul lui Bombonel, și s-a asociat în diverse combinații (chiar și off-shore în Panama!). Familiile Năstase și Constantinescu utilizează astfel de firme pentru că permit acțiuni la purtător, lucru interzis de legislația UE (pot fi eludate impozitele). Companiile cu acțiuni la purtător nu au activitate în Panama, doar țin la secret banii negri pentru albire.

Am încălecat pe-o șa, cu Ovidiu Cupșa

Ovidiu Cupșa e cel mai plimbăreț dintre candidați. A venit cu pluta din Bistrița, să se plimbe cu vaporul la mare. Nu i-a prea plăcut și, după ce a călărit o motocicletă, a luat orașul la pas în căutare de voturi. Văzând caravana electorală AUR, constănțenii au crezut ca se filmează o nouă serie a filmului Șatra. Nu mai e vorba de dragostea dintre frumoasa Rada și hoțul de cai, Luicu Zobar. Subiectul actual: emoționanta prietenie dintre Ovidiu Cupșa și Mohammad Murad (candidatul AUR la șefia CJ). Pe care îi despart multe, chiar și religia (Ovidiu-penticostal, Moha-musulman) dar, îi unește strâns dragostea de ciolan.

Fără prea mari speranțe; se pare că cei doi mai stau o tură. Cel puțin până când, în Constanța, se vor organiza alegeri pentru funcția de Bulibașă.                                                          

Pe cine nu lași să moară, nu te lasă să candidezi

Avocata Felicia Ovanesian s-a remarcat nu numai în cadrul baroului ci, și prin ong-ul “Constanța altfel”. Aici a făcut echipă cu Vergil Chițac (atunci, doar candidat) pe care l-a susținut să devină primar. Ceea ce s-a și întâmplat. O perioadă a continuat colaborarea cu Chițac și în primărie, ca city-manager. Numai că sloganul “Constanța altfel” devenea Constanța la fel sau chiar mai rău. Îngrozită, s-a retras iar, în prezent, candidează contra lui Chițac. Știind că răzbunarea e arma amiralului, nu ne miră că singura candidatură contestată a fost cea a avocatei Ovanezian. Degeaba!                                                                                                                                               Față de constănțeni, Felicia Ovanezian are o datorie: pentru că l-a sprijinit pe Chițac s-a ajungă primar, trebuie să ne ajute să-l scufundăm în submarinul cu destinația finală Eforie. Vânt bun la pupa, amirale!

Candidați fierți în SOS propriu

Șoșocarii, susținătorii Dianei Șoșoacă, ar trebui să se priceapă atât la gastronomie, cât și la politică. La bucătăreală se descurcă pentru că “Chefa” lor poartă numele zeiței vânătorii iar partidul SOS te duce cu gândul la apetisante rețete culinare. Cu politica e ceva mai complicat. Biroul Electoral a respins, definitiv, lista de candidați la Consiliul Local din partea partidului Dianei Șoșoacă. Ca urmare, candidatul lor la primărie, Marius-Aurelian Mitulescu, va cam înghiți SOS-ul în sec.                                                                                                        

La Metropolitan, urmează stația “primărie”

Firma de transport Metropolitan și-a clădit, în timp, renume și putere financiară în județul Constanța. Era normal ca patronii, frații Eserghep, să-și încerce șansa și în politică. Întâi, Gelil Eserghep a fost, în mai multe rânduri, deputat și președinte al uniunii tătarilor turco-musulmani (UDTTMR). Acum, a venit rândul fratelui mai mic, Gihan Eserghep să candideze din partea PUSL (partidul lui Piedone). Opțiune normală: oricât de comode sunt locurile în autobuzele Metropolitan, tot mai confortabil ar fi un scaun moale de primar.  

Ecologizarea zonelor UDMR-u

Cadidatul PER la fotoliu de primar al Constanței e veterinarul Adrian Bâlbă, cercetător științific, specialist în ecologie acvatică, pescuit, acvacultură etc. Doctorul a condus mulți ani, cu succes, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii ce cuprinde și Delfinariu. Profesionist desăvârșit, Adrian Bâlbă a dresat pe lângă delfini, foci și câteva sirene arătoase. Cu această ocazie, s-a specializat în studiul zonelor umede la păsăretul animăluțelor mici și jucăușe. Nu știu ce șanse are în alegeri, dar dacă bătrâna cetate Tomis se va scufunda vreodată ca Atlantida, Adrian Bâlbă e cel mai potrivit să conducă Primăria subacvatică a orașului.

Împărăteasa noastră

Cezara, candidata Partidului Alternativa Dreaptă la primărie, are un nume predestinat, de împărăteasă. Dacă o privești te convingi rapid că Alternativa Dreaptă e singura soluție. Pentru că alternativa cotită, strâmbă, inversă sau orice alte încercări sunt, din start, sortite eșecului. Până la urmă, în viață trebuie să știi ce vrei: direct, drept la țintă, cât mai profund. Tot sau deloc!

Cezara Popescu e susținută de site-ul “Constanța mea” care are grijă s-o ipostazieze în fel de fel de pictoriale care mai de care, în chip de amazoană – despletită, cu cosițele în vânt, călare pe spatele unui armăsar, dansând tango a pasionata ori mondenă, cu beagle-ul din dotare în brațe, pe un scaun în centrul orașului, alea, alea. Desigur, sloganul de campanie se merită a fi: „Să se-aleagă și coana Cezara, că-i damă bine”! În campanie, e timpul ca barierele să fie ridicate: Constanța mea să devină a noastră. Așa cum, dacă primește voturi, și Cezara va deveni a noastră, reprezentanta tuturor constănțenilor.

Scufundarea finală

Fără îndoială, Dorel Onaca, e cel mai celebru scafandru din politică. S-a afundat cu partidul lui Vadim, apoi a schimbat cârmaciul trecând pe corabia lui Băse. După naufragiul piratului, s-a dat la total la fund. Recent, însă, Dorel al nostru s-a ridicat la suprafață cu batiscaful și a urcat pe pluta PRM-istă care, de ceva vreme, naviga în derivă.

La Constanța, a găsit un client, Victor Cruceru, dispus să plonjeze în apele tulburi ale politicii și să candideze la funcția de primar. Pentru PRM, rămâne de văzut dacă Onaca redevine marele salvator sau va avea efectul bolovanului legat de gâtul sinucigașului. Urmează scufundarea…

Escu…

Andrei Popescu – un mare anonim, fiu vitreg al unui ziarist constănțean decedat. A încercat marea cu degetul și i-a atins fundul reușind să ajungă consilier local independent. Votanții au crezut că un independent i-ar reprezinta mai bine pentru că rămâne echidistant în jocul politic. Odată ajuns în Consiliu, băiatul a devenit invizibil și lumea a uitat că există. Acum, încearcă să repete scenariul dar ulciorul nu merge de multe ori la apă.  

Borcanul cu miere din prisaca primăriei

Printre candidații independenți avem și un apicultor, cel puțin după nume: Sorin Prisăcaru. Ocupându-se cu albinăritul, probabil, a auzit tot felul de lozinci care l-au încurajat să facă pasul. Se zice, în politică, dacă ai în mână borcanul cu miere, ajungi să te lingi pe degete. Dar Prisăcaru trebuie să știe că, în lumea în care vrea să pătrundă, nu zboară albinele ci doar trântorii.

La Primărie, candidați berechet: lume multă, oameni puțini…               

Deci, 12 candidați plus preotul independent Valentin Berechet. Dacă se înțeleg, fiecare dintre ei ar putea fi primar o lună din an. Apoi, o vor lua de la căpăt. După fiecare, popa Berechet va face sfeștanie și va stropi cu ștremeleagul din busoioc îmbibat în agheasmă pentru exorcizare. Ptiu, ptiu, ptiu. Amin!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.