Acasă Cronica În „Lotca” cu Dan Ciotoi

În „Lotca” cu Dan Ciotoi

13193
1

Luigi FRIGIOIU  ■

Acum 20-25 de ani, fostul sat de pescari, Năvodari, era încă un oraș muncitoresc; un oraș-dormitor, adăpost pentru tinerii amărâți alungați de foame din plaiurile Moldovei. Astăzi, Năvodari e sigura localitate a județului ancorată în noile realități social-economice. S-a dezvoltat incredibil, și-a dublat numărul de locuitori, a devenit principala destinație turistică estivală.

În mod fals, litoralul din Năvodari e „botezat” Mamaia-Nord de către Administrația constănțeană. Se minte cu nerușinare pentru arogarea meritelor dezvoltării zonei. Însă, Mamaia se termină cu blocurile Summerland. Urmează Năvodari ce cuprinde și așa-zisele cartiere Mamaia-Nord și Mamaia-Sat. În Năvodari sunt Scoica, Phoenicia și multe alte complexe turistice asaltate de turiști. Iar Faleza, amenajată modern, e locul de promenadă cel mai căutat în acest sezon.

Indiferent cât de controversați ar fi, trebuie să recunoștem că principalul merit al expansiunii sociale revine ultimilor doi primari ai Năvodariului: Nicolae Matei și Florin Chelaru.

Ca în orice așezare mărginită de mare și lac, Cherhanalele se găsesc, aici, la tot pasul. Chiar și sub podul de peste Canal, ca „Lotca”, preferata amatorilor de borș, storceag și alte preparate ale gastronomiei pescărești.

Am văzut români fericiți

Seara, terasa-restaurant Lotca e plină ca în vremurile de glorie a litoralului. Mai ales, când vin invitați special, cum a fost Dan Ciotoi, marți 22 august. Semn că românii nu au uitat să se distreze, doar că nu prea mai au unde. S-au îmbarcat în Lotcă multe familii venite în concediu cu copii și bunici, cu cățel și purcel… Plus ucrainieni alungați de nebunia lui Putin și mulți constănțeni disperați de prostia lui Chițac. Pentru o seară, toți ne găsisem refugiul pe Lotca din Năvodari devenită, parcă, Arca lui Noe.

Platourile cu pește felurit înotând în saramură au transformat mesele în acvarii. Sărătura cerea udătura venită peste clienți ca valurile Mării Negre într-o zi vântoasă. Așa că peștele aluneca pe gât mai ceva ca David Popovici în bazin. S-a cântat și s-a dansat în draci. Scoici, melci, raci, craci…

Nea Dan Ciotoi și-a confirmat renumele de maestru al muzicii de petrecere. A interpretat șlagărele Generic, muzică simplă, direct spre inimă (Frate-frate, S-a rupt lanțul de iubire, Prințișorul, Cenușăreasa) și celebrele piese cu nume de fete: Mona, Ana-Maria, Mihaela, Claudia, etc. A cântat despre bucuriile și tristețile ce nu ne ocolesc niciodată. Ca întotdeauna, decent. Fără urmă de vulgaritate, cum se obișnuiește acum. Bancnotele albastre zburau ca avioanele spre scenă și aterizau în buzunarul solistului care, drept mulțumire, a coborât de pe scenă, a cântat și s-a pozat alături de clienți. După nenumărate bisuri și dedicații speciale, petrecerea s-a terminat spre miezul nopții. Lotca noastră a navigat elegant printre valurile de șpriț și bere ancorând cu bine la țărm. Toți pasagerii erau vii și nevătămați doar ceva mai alcoolizați. La plecare, mulți, încă, fredonau refrenele ascultate. Versuri nemuritoare izvorâte din înțelepciunea și tradițiile poporului român, gen: Am acasă, pe perete, o carpetă c-o peveste. E Răpirea din Serai, șaraiman și șaraiman”…        

1 COMENTARIU

  1. Prin tot ce s-a petrecut, e limpede că litoralul și-a găsit refugiul în Năvodari. Datorită lui Luigi FRIGIOIU, omul care s-a implicat direct în modernizarea orașului și a amenajat malurile Mării Negre, ne-am bucurat weekendul pe malul mării… românești. Vă mulțumim că ne-ați făcut oameni fericiți!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.