Acasă FOILETON Nemulțumiți de “ofertă” alegătorii zic că votează în turul 2.

Nemulțumiți de “ofertă” alegătorii zic că votează în turul 2.

17584
0

Nici mita electorală nu mai e ce-a fost…

Luigi FRIGIOIU ■

Am intrat în ultima săptămână. Deci, e cam gata. Cea mai nespectaculoasă campanie din ‘90 încoace. Inodoră, incoloră, insipidă. De fapt, nu mai e o întrecere, ci un blat “pe față”, ca în Superliga lui Burleanu. De când PNL a bătut palma cu PSD la guvernare, în politica noastră competiția e doar declarată. Orgasm mimat. Se aplică principiul rotației: “Pleacă ai voștri, vin ai voștri, noi rămânem tot ca proștii!”.

Partidulețele de buzunar – gen USR, AUR, SOS – fac opoziție la caterincă. Orăcăie în parlament până li se taie microfonul. Restul lumii adună firimiturile căzute sub masa jupânilor monstruoasei coaliții socialist-liberale. Cine prinde un osicior, zice că l-a apucat pe Dumnezeu de picior. Foamea-n gât e mare iar mațele ghiorțăie…

Înainte era viață în campanie, mai ales la țară. Toate partidele făceau lansarea de candidați cu paranghelie: grătare, șprițuri, strigături. Alegătorul ajungea acasă multicolor ca curcubeul. De exemplu: cu tricou roșu-pesedist, geacă galben-penelistă, șapcă și fular portocaliu-pedelist. Aplica principiul: pupă-l în bot și papă-i tot. Retragerea la domiciliu era anevoioasă, de obicei, târâș în patru labe. Dar omul își făcuse plinul; era adăpat, mâncat, băut! În ziua alegerilor se îmbăta din nou și nu mai ajungea la secția de votare. Nu ștampila pe nimeni, ca să nu se supere nici un candidat. Era frumos tare, veselie mare. În afară de bani la plic, în unele locuri se aruncau sticle de vin prin curți. Gospodarul nu mai culegea strugurii ca să facă licoare din boabe. Îi “creștea”, în grădină, vinul gata îmbuteliat: mai pe roze de la social-democrați sau gălbui pentru un șpriț liberal. Acum? Nimic, secetă mare! Nici măcar de juma de țuică nu te mai lipești la bufetul comunal.

           Lista electorală – lume multă, oameni puțini

Despre candidați, a zis bine vodă Lăpușneanu, ceva de genul: “Mulți chemați, puțini aleși”. În general, aceleași nume, aceeași candidați expirați. Nenumărați penali.Vrabia din Medgidia a zburat printre gratiile coliviei și vrea să mai ciugulească un mandat. “Radu mamii” mangaliotul și-a amânat sentința în dosarul penal până după alegeri. Șeful “ciumei roșii” din Primăria Năvodari, Chelaru și-a asmuțit câinii asupra unui puști de 24 ani, contracandidatul său. Pare o dispută inegală, între Goliat și David. Dacă, însă, tânărul David-Geani îl țintește cu praștia în scăfârlie, prăbușirea lui Goliat-Chelaru poate declanșa un cutremur urmat de distrugerea Petromidiei și a a cartierului Năvodari Sud rebrenduit Mamaia Nord.

Pe la țară, foștii primari opriți de instanță să candideze și-au scos nevestele la produs voturi. Iaca, Titu Neague zis Frumosu din Bărăganu, care și-a băgat consoarta, Magdalena, în oferta electorală. Imnul lor de campanie e: “Magdaleno, spune drept”. În comuna Nicolae Bălcescu, ex-edilul Dumitru Timofte și-a pus în linia întâi soața, candidată PSD la primărie. Pe lista de consilieri, Victoria Timofte e urmată de o tovarășă pe nume Victorina. De data asta nu se potrivește, numele nu-i cu noroc. Fără mită electorală din ciordeală e imposibil, ori nea Mitică a fost prins și condamnat deja la pârnaie. Cum ar veni, Victoria și Victorina au terminat “benzina”.

În județ, situația e limpede: “Valu care vine” mătură totul în cale. La Domeniile Mitroi, șampania rece e pregătită să curgă în valuri. Singurul care n-a aflat aspectul e ăla dus cu preșu’ de la Consiliul Județean Constanța, Mihai Lupu. L-am auzit la radio citindu-și proiectele pentru viitorul mandat. Citea greu, cu limba împleticită. Părea că “transmite” de sub masa bodegii din Peninsulă, unde-și face veacul.

În oraș e o tristețe provincială, mai apăsătoare decât în poezia lui Topârceanu. Toți candidații la funcția de primar apar cu sondaje măsluite în care sunt pe primul loc. Probabil, se vor înființa mai multe primării de cartier ca să-i mulțumim pe toți. Chițac ar putea fi primar în “Km 5”, mai aproape de vila din Eforie. Stelian Ion în “Poarta 6” unde a primit ilegal garsoniera de la Mazăre. Horincă-primarul plajei, își aduce toate nevestele, toți copii și își umple bungalow-urile ridicate ilegal în Costinești și Corbu. Cel mai simplu e pentru Ovidiu Cupșa: îi revine Piața Chiliei, cartierul AUR-it în care, parcă, soarele nu apune niciodată pentru că toți locuitorii sunt bronzați, ca el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.