Acasă Caplimpede „Furia galbenă” și-a pus în cap toată floarea ce-a vestită a întregului...

„Furia galbenă” și-a pus în cap toată floarea ce-a vestită a întregului Apus

11065
0

Dan MIHĂESCU

A reușit! Nici mie nu mi-ar fi ieșit așa de bine s-o fac din vorbe precum a izbândit furia reșapată de la Ministerul Inculturii galben trandafiriu s-o pună contra cu toată suflarea din domeniul european și mondial al artelor interpretative.

Pentru asta, pentru cum a putut ea să internaționalizeze un conflict sindical din România, o stimez și-o respect. Era să zic jos pălăria dar m-am sesizat la timp și în loc de asta eu o invit să dea cu căciula căzăcească de pământ, mai bine căci se vede de departe talentul școlii propagandistice moscovite de la Institutul de limbă rusă A. S. Pușkin (Государственный институт русского языка имени А. С. Пушкина).

Astfel, proiectul prin care Guvernul României pregătește comasarea prin desființare, nu prin fuzionare, a Operei Naționale București cu Centrul Național de Artă Tinerimea Română, pentru reducerea cheltuielilor administrative, a încins spiritele nu doar în România ci și peste hotare.

Sursa:media.pnl.ro

Conform unui comunicat de presă transmis luni, 2 septembrie, de federația sindicală FAIR-MediaSind, Alianța Europeană a Artelor și Divertismentului (EAEA) reacționează  împotriva intenției Guvernului de a desființa Opera Națională București, față de situația explozivă din Radio România și față de eliminarea sindicatelor din procesul de dialog social, printr-o scrisoare adresată autorităților române.

Adresată Președintelui Klaus Iohannis, precum și spre știință lui: Marcel Ciolacu – prim-ministru, Raluca Turcan – ministrul Culturii, Nicolae-Ionel Ciucă – președintele Senatului României, Mircea-Vlad Pufu – președintele Comisiei Cultură și Media din Senat și  Iulian Bulai – președintele Comisiei Cultură și Media din Camera Deputaților scrisoarea de protest transmite „profunda îngrijorare” față de politica  autorităților române împotriva lucrătorilor din Cultură și Mass-Media propunând soluționarea conflictelor prin intermediul dialogului social.

“Domnule Președinte,

Am urmărit cu profundă îngrijorare evoluțiile recente din Romania. Într-un moment în care Consiliul Uniunii Europene a stabilit drept prioritate majoră în sectorul cultural și creativ ca statele membre să abordeze condițiile de muncă și să ridice standardele, observăm că politicile din România contravin în mod direct acestui obiectiv. Situația Legii nr. 346/2023 privind Statutul Lucrătorului Cultural, care exclude sindicatele din dialogul social, este deosebit de îngrijorătoare în acest context. Această lege subminează în mod direct incluziunea forței de muncă independente într-un dialog social semnificativ prin intermediul sindicatelor reprezentative. Aceasta se întâmplă într-un moment în care Comisia Europeană a luat măsuri pentru a elimina obstacolul reprezentat de legislația concurenței, deschizând calea către negocieri colective pentru lucrătorii independenți prin intermediul sindicatelor și în care Parlamentul European a îndemnat statele membre să dezvolte acțiuni și „solicită statelor membre să întărească dialogul social la nivelul Uniunii, național și sectorial, în conformitate cu Recomandarea Consiliului privind consolidarea dialogului social, asigurând reprezentarea tuturor profesioniștilor din Sectorul Cultural și Creativ (SCC) și asigurând un nivel ridicat de acoperire a negocierilor colective, astfel încât să se asigure condiții de muncă decente și salarii corecte și adecvate; solicită statelor membre să garanteze aplicarea efectivă a dreptului la negociere colectivă în SCC. În acest context, vă solicităm insistent să abordați de urgență contracararea amenințărilor semnificative actuale la adresa condițiilor decente de muncă din sectorul cultural și creativ din România. Prioritățile stringente includ înlăturarea iminentei dizolvări a Operei Naționale din București, precum și situația explozivă de la Radio România, care ar provoca daune considerabile sectorului și ar amenința direct mijloacele de trai ale lucrătorilor din instituțiile culturale și media naționale. Este esențial să se asigure includerea semnificativă a sindicatelor în procesul de dialog social și de negociere colectivă, care ar trebui să fie o parte centrală în abordarea condițiilor de muncă, inclusiv pentru forța de muncă independentă din acest sector.

EAEA și membrii săi la nivel mondial, prin Federațiile componente FIA, FIM și UNI MEI, își exprimă solidaritatea cu FAIR-MediaSind și sprijină demersul acestora de a recurge la acțiuni de protest, dacă consideră necesar, având în vedere amenințările iminente la adresa condițiilor de viață și de muncă ale forței de muncă creativă din sector”, se arată în scrisoarea de protest semnată de: Secretarul General FIA – Dominick Luquer, Secretar General FIM – Beonit Machuel și Liderul UNI MEI –  Johannes  Studinger.                                                      

  • Alianța Europeană a Artelor și Divertismentului (EAEA) cuprinde cele mai puternice organizații ale muzicienilor, actorilor și lucrătorilor  din cultură și mass-media, fiind constituită din Federația Internațională a Actorilor – FIA, Federația Internațională a Muzicienilor – FIM și UNI MEI- Uniunea Globală pentru Media, Arte și Divertisment.
  • De asemenea, confrații europeni reacționează dur împotriva eliminării sindicatelor din procesul de dialog social în cazul lucrătorilor independenți prin promovarea de către Ministerul Culturii și Guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu a unei OUG transformată ulterior în Legea nr.346/2023 privind Statutul Lucrătorului Cultural, document care încalcă în mod flagrant directivele europene, dar și Constituția României. Organizațiile internaționale reclamă decizia Ministerului Culturii de a desființa Opera Națională București, dar și situația explozivă din  Societatea Română de Radiodifuziune și cer autorităților române să ia măsuri urgente pentru rezolvarea acestor grave probleme care pun în pericol drepturile și locurile de muncă ale lucrătorilor din sectorul cultural și creativ:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.