Luigi FRIGIOIU ■
Lică Gherghilescu, ctitorul Teatrului pentru copii și tineret “Căluțul de Mare”, din Constanța, ne-a obișnuit, ca în fiecare an, cu o premieră pentru toate vârstele. Un spectacol de teatru în stil clasic fără experimente avangardiste inutile. De data asta, în calitate de regizor, Lică Gherghilescu, a ales “Vicleniile lui Scapin”, jucat duminică 22 sept la sediu, pe scena Sălii Elpis.
E vorba de o comedie de mare succes a lui Molière, pe numele său real Jean-Baptiste Poquelin (1622-1673), unul dintre maeștrii satirei comice. Intriga piesei e clasică, în jurul iubirii interzise ce leagă două cupluri adolescentine. Taţii celor doi băieți se opun, categoric, relațiilor. Dar, în timp ce sunt plecați în călătorie, tânărul Octave se căsătorește în secret cu iubita sa Hyacinte iar celălalt tânăr, Leandre, se îndrăgostește de Zerbinette. Spre disperarea lor, taţii revin acasă cu alte planuri de mariaj. Servitorul viclean, Scapin, e valetul lui Leandre, fiul unui bătrân burghez, bogat și mărginit. Descurcăreț, el iese mereu din încurcături, prin șiretenie și optimism. Scapin sare în ajutorul tinerelor cupluri, aplicând stratageme cu înşelătorii şi deghizări. Stoarce bani de la cei doi tați zgârciți și rezolvă problemele tinerilor. Inventivitatea valetului triumfă, iar la petrecerea finală, Scapin ocupă locul din capul mesei.
Povestea e cu happy-end: reconcilierea celor aflați în conflict. Farsa „Vicleniile lui Scapin” e cea mai veselă comedie de inspirație populară a lui Molière. Derivat din commeda dell’arte italiană, Scapin – mai isteț decât stăpânii săi – devene un arhetip, regăsit în literatura de după Molière. Piesa a încântat publicul așa cum a făcut-o la prima reprezentaţie, acum 340 ani.
Regia maestrului Lică Gherghilescu reface, cu profesionalism, atmosfera secolului al XVII-lea. Conceptul scenografic inspirat e realizat de Mihai Constantin Ranin. Alături de Scapin, spectatorii au făcut cunoștință cu alte personaje haioase: Argante, Geronte, Octave, Leandre, Zerbinette, Hyacinthe, Sylvestre, Nerine și Carle.
Adi Gheo (Scapin) a fost la înălțime nu doar datorită staturii sale de baschetbalist. S-a descurcat foarte bine într-un rol greu în care a stat pe scenă întreg spectacolul. În rolul taților depășiți de evenimente, veteranii Emanuel Cristoiu și Daniel Minciună s-au aflat în mare formă. La rândul lor, tinerii Vlad Ianuș, Grațian Prisacariu, Sergiu Bucur, Denisa Iova, Cătălina Oțeleanu, Narcisa Hanganu au dat o replică pe măsură.
A rezultat un spectacol spumos unde s-a râs în hohote și s-a apludat furtunos la final. Felicitări tuturor!