Acasă Cetăţeanul supărat   Uite Tikul, uite Tokul!

  Uite Tikul, uite Tokul!

14425
0
Imagine editată în scop ilustrativ
Imagine editată în scop ilustrativ

Leonard MOCANU

Eu cred că nu despre Tik-Tok a fost vorba ci despre Tic-Tac, mai degrabă; că timpul de fapt s-a scurs irevocabil pentru ceea ce a fost în politică până duminică, 24 noiembrie 2024. Nu sunt analist politic, nu am cum să mă pretind așa ceva. Sunt însă cetățean, “viețaș” în această țară, și pot fi analistul analiștilor politici, deontologilor, politologilor și atârnătorilor de pe la toate “televizuinile”, zic.

Mă uit și mi-e greu să înțeleg cum se face că niciunul dintre corifeii politicii dâmbovițeln, dintre meșterii sondori în sondaje sociologice, comandate sau independente, plătite cu bani grei, avangardiștii democrației și internaționalismului capitalist ori proletcultist, nu a fost în stare să se priceapă în materie de apetit electoral românesc, adică ce-ar pofti ai noștri să înfulece cu fulgi cu tot? Toți ăștia, trecuți pe pomelnic de mine, și-au dat atât de tare cu stângu-n dreptu’, că nici măcar ierarhia primilor candidați nu au fost în stare să o prezică.

Acum, ăști profesioniști ai sticlei (de televizor, nu mă înțelegeți greșit) nu fac decât să jignească peste patru milioane de votanți. Să fim bine înțeleși: niciunul dintre cei doi finaliști nu se află între primele mele preferințe, dar constat că nu puțini îi cataloghează pe cei peste două milioane de votanți ai lui Costin Georgescu drept analfabeți politic, iar pe cei un milion și jumătate ai lui Lasconi drept fraieri că au votat o proastă, o nepricepută.

Asta pentru ca, mai apoi, să conjure românii să iasă la vot în turul doi, să nu ne lase în brațele orientului slavofil. Adică un fel de: ”proștilor, ieșiți cât mai mulți și votați, dar numai pe cine vă spunem noi!”

Nu mă duce capul să rezolv probleme cu caracter social sau sociologic, dar propun marilor specialiști o temă de doctorat. La nivel micro, în Cumpăna/Constanța, la alegerile locale au votat 6168 persoane, iar la prezidențiale, 6117. În primul caz, Mariana Gîju a obținut 66% din voturi, la fel cu PSD, partidul pe care îl reprezintă. Acum, cel deja alintat de electorat Kremlin Georgescu, a obținut 31,85%, iar reprezentantul PSD un frumos cadou de doar 16,53%, adică doar jumătate din ”darul” primului. Chiar dacă regulile jocului s-au schimbat, ieri cetățenii putând vota și în alte locuri decât în localitatea de domiciliu, greu de crezut că ”băștinașii” mei au declarat forfait, iar locul lor a fost luat numai de ”stranieri”. Ce să înțeleg, că în șase luni cumpănenii s-au abonat în masă la Tiktok (cu pensiile mărite de Ciolacu) și ghiftuiți au basculat către independent?

O altă întrebare care mă frământă este al cui joc l-a făcut Cristian Diaconescu? Mereu tânără speranță politică, etern candidat la prezidențiale ce știa clar că nu poate spera la mai mult de 3%, s-a înscris în cursa electorală doar ca să dea mingea printre picioarele unora (sau altora).

Acum, în ce-i privește pe perdanți, colegii de coaliție și adversarii de campanie, se pare că nu au fost capabili să coboare din turnurile de fildeș pentru a lua pulsul ”gazonului”. S-au amăgit (sau au fost amăgiți) că din tribună jocul se vede mai bine dar cred că au greșit tribuna, pentru că au auzit acolo doar ce voiau să audă.

Acum câteva zile, discutând cu un amic (nu la telefon, ci cu telefonul lângă mine) despre un obiectiv cultural din Istanbul, am avut surpriza să constat că telefonul îmi comunica, după câteva minute, programul și prețul biletelor la acel obiectiv.

Chiar dacă specialiștii susțin că votanții lui Călin Georgescu au fost ”hipnotizați” cu astfel de algoritmi, cine i-a oprit pe Ciucă și Ciolacu să ia pulsul real al opiniei oamenilor, în țară și în diaspora? Asta însemna, în primul rând, să nu creadă tot ce li se vâra sub nas, ci să se amestece, ei sau oamenii lor de încredere, prin mulțime: în tribunele stadioanelor, printre manifestanții anti-guvern, printre românii care se înghesuie cu miile în bisericile din diaspora, spunându-și șoptit păsurile, întrebând de un loc de muncă, sau consolându-se, atunci când amintesc de felul în care îi tratează localnicii, ca venetici. Pentru că, într-o Europă în care steagurile naționalismului se agită tot mai mult, românii noștri nu sunt tocmai bineveniți.

Ce urmează? Două săptămâni grele și tulburi, în care influencerii ne vor dicta cu cine să votăm, pentru că altfel vine apocalipsa, iar abonații la Tiktok vor dori să afle ”ce vrăji a mai făcut nevasta mea”.

Potcovaria lui Dan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.