Paloma PETRESCU ■
Pe data de La 31.07.2023 în România erau 5,786 milioane salariați, dintre care aproximativ 1,274 milioane în sistemul bugetar, iar restul de aproximativ 4,5 milioane în sistemul privat conform Ministerului Muncii.
Din presă am aflat că bugetul de stat aferent anului 2023, așa cum a fost el construit, nu este acoperitor pentru cheltuielile planificate.
Nu știu dacă a fost elaborat eronat, dacă nu s-a întemeiat pe o analiză temeinică a raportului venituri previzionate a fi colectate – cheltuieli planificate a fi executate, dar ce știu sigur este că gradul de colectare a taxelor și a impozitelor este foarte slab. De această treabă se ocupă instituții publice specializate. Despre cât de bine se ocupă… vedem cu ochiul liber.
Și pentru ca totuși găurile din buget să fie acoperite, Guvernul socialist al lui Ciolacu pregătește, se pare, o ordonanță care va reglementa modificări; fie la procentul de colectare a taxelor vechi, fie introducerea de taxe noi. Nu cred că ar fi mare opoziție față de noi taxe și impozite, ar exista solidaritate civică, în condițiile în care colectarea ar fi peste 75 – 80% și totuși s-ar constata că nu pot fi acoperite lipsurile din bugetul de stat.
Tot din presă am auzit că se preconizează impozitarea cu 1% din cifra de afaceri a firmelor private. De ce? Uite aşa, pentru că unii antreprenori consideră să facă investiții ori să crească salariile angajaților şi ca urmare îşi diminuază profitul ce ar trebui impozitat.
În acest context, având calea deschisă şi de greva luată de la bec de către magistraţii români în această vară, pe care vă las libertatea să vă imaginați, în funcție de experiența profesională și personală cum ar fi dacă: firmele private, mici, mari, din orice domeniu de activitate, s-ar uni, în cuget şi simţire vorba poetului, și ar pune de un protest civic, asociat unei greve generale, mai ales având în vedere că:
- salariile din sectorul privat sunt de foarte multe ori, mai mici decât cele din sectorul public
- pentru angajații din sectorul privat statul nu acordă bonusuri, sporuri salariale, vouchere, cursuri de așa zisă perfecționare desfășurate obligatoriu la munte sau la mare, de care au parte funcționarii publici unde, de obicei, aceștia merg cu familiile.
Ce spuneți? Cum ar fi dacă:
- Toți furnizorii privați de telefonie își suspendă serviciul pentru o perioadă. Desigur diminuând corespunzător valoarea facturii
- Niciun furnizor de mâncare gătită nu prepară/vinde mâncare. Inclusiv cei de la Guvern sau Parlament
- Firmele private de transport, inclusiv aviatice, își sistează serviciile pentru o perioadă
- Niciun curier nu livrează
- Glovo, Bringo fac grevă generală
- Uber, Black cab, Bolt nu își mișcă mașinile
- Mall-urile pun de o curățenie generală și nu deschid ușile pentru clienți
- Băncile își bagă în revizie bancomatele, nu fac tranzacții online sau în agenții
În aceste condiții, de grevă generală, antreprenorii nu vor plăti angajații și, de asemenea, nu vor datora statului contribuții și impozitele aferente, iar consumul, principala sursă de alimentare a bugetului de stat, ar scădea dramatic și periculos. Să nu uităm și că , în procesul consumului, „joacă” tare una dintre cele mai semnificative surse de colectare bugetară: TVA-ul.
Cât va rezista statul în cazul unui astfel de comportament al mediului privat de afaceri, acela pe care îl tot taxează pentru a colecta bani la bugetul de stat, în timp ce, în sectorul public, numărul de angajați, crește permanent, deși se tot vorbește despre criză financiară?
Sigur, pare o utopie, dar dacă, totuși…
Povestea mi-aduce aminte de bucata de carne „de lângă inimă” ce-şi dorea Sheylock să o taie din trupul lui Antonio, în Neguţătorul din Veneţia, pentru a-şi atinge scopul, şi mi se pare că tot ca în comedia neagră shakespeariană încearcă şi socialistul Ciolacu să-şi croiască drum către inima capitaliştilor români. Sper doar să avem şi noi şansa unui deus ex machina salvator asemeni Porţiei, deghizată în judecător, ce arăta că dreptatea îşi croieşte drum chiar şi prin cele mai diabolice uneltiri ale muritorilor şi îi cere avarului Shylock va putea să taie o livră din carnea lui Antonio fără să-i verse nici un strop de sânge, căci nu s-a prevăzut astfel în contract!