Acasă Cultură Simeze constănţene

Simeze constănţene

396
0

Dan MIHĂESCU

Filiala Constanța Unu a Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR) organizează sâmbătă, 21 mai, între orele 12:00-15:00, evenimentul „Artist run space”, informează un comunicat de presă semnat de Florentin Sîrbu, prseşedintele asociaţiei.

Potrivit sursei citate, publicul iubitor de artă este invitat să petreacă câteva ore relaxante, încărcate de sens, alături de artiștii expozanți, la sediul filialei din Constanţa, situat pe bulevardul. Mamaia, nr. 298-300, unde artiștii plastici vor sărbătorii ziua bi milenarului oraş port, printr-o expoziție de pictură, ceramică și sculptură.

Tot sâmbătă, 21 mai, de la ora 16.00, publicul iubitor de frumos este invitat să participe la e lansarea volumului „Risipitorul de talent. Ilie Cristoloveanu, pictor și filolog în România și SUA”, semnat de Mona Momescu și Eduard Andrei. Evenimentul va avea loc la Muzeul de Artă din Constanța, în prezența autorilor – Mona Momescu, doctor în filologie, lector la Facultatea de Litere a Universității Ovidius din Constanța (UOC), cu o îndelungată activitate ca lector de limba și cultura română la Catedra „N. Iorga”, Universitatea Columbia, New York, și lect. univ. dr. Eduard Andrei, cadru didactic asociat la Facultatea de Arte a UOC, pictor și istoric de artă, cercetător științific la Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române.

Evenimentul va debuta cu o prezentare a lucrării, susţinută chiar de către amfitrioana evenimentului, Lelia Rus-Pîrvan, şi ea cadru didactic tituar la Facultatea de Arte a UOC.

Conform notelor critice, volumul reconstituie, pentru prima dată de la emigrarea lui Ilie Cristoloveanu (1893-1964) în SUA în 1922, traiectul de viață și activitate al unei personalități proteice, care s-a afirmat ca pictor și filolog. A predat limba română peste două decenii la Universitatea Columbia din New York, consacrându-se în același timp ca portretist al unor personalități politice și culturale din SUA și România (Dwight Eisenhower, Herbert Hoover, Regele Carol al II-lea, N. Iorga, G. Enescu, oameni de știință).

Lucrarea oferă, în premieră, peste 100 de pagini cu reproduceri de înaltă calitate ale principalelor lucrări din colecția artistului, donată de văduva acestuia, soprana Olga Cristoloveanu, Muzeului Național de Artă al României în 1977 și descoperite recent, precum și ale unor documente oficiale și corespondență.

În context, cartea readuce la viață flamboaiantul New York al anilor 1920-1940, lumea strălucitoare a diplomației românești în SUA, dar și lungul drum al reîntoarcerii lucrărilor artistului în România în timpul comunismului. În același timp, este povestea vieții marcate de momente de tragedie a unei familii exemplare de artiști.

Tot Filiala Unu Constanța a UAPR găzduieşte duminică, 22 mai, de la ora 15. 00, la Casa de Creație din strada Eminescu nr. 22, expoziţia de artă fotografică „Memoria Orașului”. Evenimentul, organizat în colaborare cu  Centrul Cultural Județean Constanța “Theodor Burada” și Asociația KULTurale, este dedicat zilelor orașului Constanța.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.