Acasă FOILETON Daea nu avem agricultură!

Daea nu avem agricultură!

3461
0

Manuel VLĂDUȚ ■

Nu, nu este o greșeală gramaticală în titlu. De fapt, lipsește doar virgula care ar fi trebuit pusă după numele lui Daea, ministrul agriculturii noastre care nu poate funcționa fără cursuri online și diplome de bacalaureat!

L-am urmărit ieri într-o emisiune televizată, intervenind țanțoș cât îi permite statura, ridicând vocea către moderatoare, în încercarea sa jalnică de a nega noile cerințe impuse agricultorilor (printre care și diploma de bac!) pentru a accesa subvențiile alocate de către stat, pentru suprafețele cultivate. Și pentru că am trăit în plin vremurile comunismului când personaje la fel de hilare dar și sinistre în același timp, ne sfătuiau utopic cum se construiește socialismul „multilateral-dezvoltat”, nu puteam să nu-l compar pe aiuritorul ministru Daea cu politrucii comuniști de pe timpuri, căci nici el, prea departe nu e!

Deci, dragi concetățeni și prieteni, în România secolului 21 nu se mai poate face agricultură subvenționată de stat, fără să fi absolvit un curs online de 18 ore în cele ce privește folosirea substanțelor chimice – pesticidele – în general, fie că ești pălmaș cu sapa, fie că ești inginer agronom, potrivit agrointel.ro! Așa susține tovarășul Daea de la PSD, că doar nu oricine are voie să dea cu ierbicide, dacă nu are școală, fie ea și online!

Numai că ce să vezi? Deși Daea susține prin elucubrațiile emise că e normal ca numai persoane „pregătite” pot manipula asemenea substanțe, orice produs de profil de acest gen, știe toată lumea că este prevăzut cu instrucțiuni de manipulare, folosire, dozare, prevenire a intoxicării etc. În fine, cum a mers ea, agricultura până acum, fără cursuri online, nu știu… dar știu sigur că țăranul român numai de calculator nu are nevoie la sapă și tractor! Și mai ales, de diplomă de bacalaureat! Căci dom’le, nu poți urma cursurile online necesare folosirii pesticidelor, dacă (logic, nu?) nu ai diplomă de bacalaureat!

Și uite așa, să vedeți prieteni, cum vom avea brusc o uriașă creștere a cererilor de absolvire a liceului la seral (online dacă se poate!), de vom rezolva inclusiv planul cincinal al guwernerului de la Cotroceni pentru “România Educată”!

Dar, adevărul este că ar fi doar de râs, dacă nu ar fi de plans! Fiindcă sub aparenta brambureală a cerințelor absurde introduse recent în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii condus de veșnicul și inamovibilul politruc Daea, se ascunde de fapt (și o spun cu convingere!) intenția nemărturisită a guvernului PSDL, de a mai reduce din numărul celor care pot beneficia de subvențiile și așa insuficiente pentru o agricultură cu adevărat performantă, cum ar fi trebuit să avem de mult timp…

Și până se sesizează vreo autoritate în domeniu, până va trece dezbaterea publică, până se mai dă Daea cu dosul de pământ pe la televiziuni și până vor primi oamenii din agricultură subvențiile amintite, va veni primăvara, va trece vremea aratului și semănatului… și iar vor arunca guvernanții vina ba pe secetă, ba pe război sau de pe unii pe alții, că D-aia nu avem iar, agricultură!

Iar țăranii se vor învăța din nou, să se descurce cum vor putea, măcar să nu moară de foame… Altfel, vorba lui Nastratin-Hogea:

“Al dracu’ măgar! Când l-am învățat să nu mai mănânce, a murit de foame!”

Sursa foto: Ilona Andrei – G4Media.ro , jurnalulgiurgiuvean.ro , agriculturaromaneasca.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.