Acasă APĂRARE Ziua Eroilor comemorată de către membrii Ordinului Militar al Veteranilor din Teatrele...

Ziua Eroilor comemorată de către membrii Ordinului Militar al Veteranilor din Teatrele de Operaţii

1400
0
Cimitirul Internațional de Onoare al Eroilor’ din localitatea Mircea Vodă
Cimitirul Internațional de Onoare al Eroilor’ din localitatea Mircea Vodă

Manuel VLĂDUŢ  ■

“Neamul devine etern prin cultul eroilor!” – Nicolae Iorga





Joi, 10 iunie a. c, de Ziua Eroilor, reprezentanții Ordinului Militar al Veteranilor din Teatrele de Operaţii (OMVTEO) au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor din Constanța și la Cimitirul Internațional de Onoare al Eroilor din satul Mircea Vodă, judeţul Constanța, în cadrul manifestărilor publice de comemorare, potrivit preşedintelului organizaţiei, col. (rez.) dr. Vasile Vreme

Conform sursei citate, alături de ofialități și de reprezentanții garnizoanelor Constanța și Medgidia, la ceremonialele militare și religioase au participat elevi, copii îmbrăcați în straie populare, reprezentanți ai partidelor politice și aiasociațiilor Cultul Eroilor și Frăția Ortodoxă.

În contextul comemorării de anul acesta, pe data de 9 martie, a. c, la monumentul sacru ‘Cimitirul Internațional de Onoare al Eroilor’ din localitatea Mircea Vodă, membri ai OMVTEO, cu sprijinul primarului comunei, George Ionașcu, au sădit 35 de stejari, în numele eroilor români căzuți în teatrele de operații externe, slujba de pomenire fiind săvârşită de către Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie.

În cadrul ceremoniei comemorative, de la Mircea Vodă, au fost declamate versuri simbolice, de către elevi:

Nu-l uitaţi pe cel căzut în război,
Lăsaţi-i din când în când un loc liber la masă,
Ca şi cum ar fi viu între noi,
Ca şi cum s-ar fi întors acasă. (Nichita Stănescu)

şi s-au intonat specificile urări precum:

Glorie eternă eroilor Patriei! şi Hristos s-a înălțat!

            Aflată sub înaltul patronaj al Reginei Maria a României și al Patriarhului Miron Cristea, activitatea dedicată cultului eroilor neamului a cunoscut o adevărată amploare începând cu anul 1919, odată cu încheierea Primului Război Mondial, ce a dus la reîntregirea patriei, în care s-au jertfit peste 900.000 de ostași români.

Prin contribuția Reginei Maria, Societatea Cultul Eroilor a fost înființată prin Decretul-Lege nr. 4106/12 septembrie 1919 sub numele de Societatea Mormintele Eroilor căzuți în Război. La 4 mai 1920 s-a stabilit conform decretului nr. 1693 că Ziua Eroilor să se comemoreze în ziua de Înălțarea Domnului, devenind astfel o zi sfântă, precum Paștele sau Crăciunul.

Societatea Cultul Eroilor, prin membrii săi, s-a ocupat de strângerea, centralizarea și reînhumarea osemintelor tuturor eroilor de pe întreg cuprinsul țării, indiferent de religie, conform angajamentelor pe care România și le-a asumat prin semnarea unor tratate internaționale la care a aderat. Ulterior, societatea și-a extins activitatea la îngrijirea mormintelor de război și a cimitirelor. A ridicat numeroase cruci și troițe de lemn sau piatră, mausolee și monumente în toată România de după război.

Astfel, la Mircea Vodă, în județul Constanța, în perioada 1 mai – 1 octombrie 1932 au fost înhumați 5160 de eroi, respectiv: români (99 cunoscuți și 1218 necunoscuți), ruși (78 cunoscuti și 988 necunoscuți), germani (76 cunoscuți și 428 necunoscuți), bulgari (134 cunoscuți și 1894 necunoscuți) şi sârbi (1 cunoscut și 244 necunoscuți), căzuţi în Primul Război Mondial pe fronturile din Dobrogea.

Aici, cinci monumente, capela militară şi clădirea administrativă întregesc ansamblul impozantului aşezământ comemorativ, cel mai mare şi reprezentativ aşezământ funerar de război din România, amenajat în perioada interbelică cu sprijinul Armatei.

Pentru o permanentă pomenire și cinstire a eroilor la Sf. Liturghie, la inițiativa Asociației Cultul Eroilor, după anul 2001 aici s-a înființat Mânăstirea Înălțarea Domnului. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.