Acasă FOILETON Bârfe de criză, la un ceai de tei…

Bârfe de criză, la un ceai de tei…

491
0

Manuel VLĂDUȚ■

,,Agitația e caracteristică perioadelor de criză. Nu ne strică mai mult calm. Mai bem câte un ceai de tei…,,  Academician Mugur Isărescu

După ce a promis că anul acesta nu va introduce noi dări populaţiei sau firmelor, ieri Don Quijote de la Victoria s-a trezit năduşind eroic în faţa camerelor de filmat, ca după un coşmar, mai ceva ca în bătălia de la Nassiryah, precum cum că este vorba doar de analize privind majorarea impozitului pe locuințe; eventual anularea de facilități fiscale, introducerea unui impozit pe cifra de afaceri a marilor companii, ceva reglaje mici la microîntreprinderi…

Interesantă este însă și ușurința cu care coaliţia de guvernare hotărăște în același timp, cam pe întuneric, ca să nu zic „noaptea ca hoții”, majorarea salariilor demnitarilor cu 10%…

Și brusc, mi-am amintit de academicianul Iscusescu de la Circul cu Lei, de pe Lipscani, cu meteoricele-i intrări în scenă, aidoma umbrei lui Obi Wan Kenobi din „Războiul Stelelor”, ca să liniștească spiritele în momente cheie, dar care nu reușește decât să le agite mai tare, nestăpânind la perfecție chado – arta servitului ceaiului…

Aseară mă îmbia soția cu o infuzie de plante.  Am refuzat… Nu am fost niciodată fanul ceaiului; dar din când în când, mai beam câte unul… Acum, numai la vederea lui, mi se face greață! Am devenit alergic la ceai, de când matusalemicul eternul “dresor al leului românesc”, Mugur Iscusescu, beneficiarul lunar a câte trei salarii şi o pensie, ne-a sugerat cu cinism să ne protejăm de criza economică ce deja bălteşte, cu câte un ceai de tei!

Că suntem în plină criză, chiar nu aveam nevoie de competenţa iscusescului că să o aflăm căci o simțim pe pielea noastră de ceva vreme… Benzina se îndreaptă către 9 lei litrul, de la 5 lei şi puţin la începutul invaziei ruseşti în Ucraina; energia electrică și gazele s-au scumpit de 4-5 ori într-un singur an, prețul alimentelor și al materialelor de construcții au luat-o razna, rușii ne amenință cu lovituri nucleare… Ce o mai fi de zis…?

Sursa: www.digi.ro

Dar ce pretenţii să ai de la Iscusescu care probabil o să se lase locul liber doar când o muri leul pe care-l dresează de 32 de ani, când fantele din cărţile de joc, cel care are cu o clasă mai mult decât trenul de Buzău, a declarat senin pe sticlă că după părerea lui românul verde duce viață de huzur cu 3000 lei pe lună.

În timp ce în sfîrşit am ajuns la noi în ţară să trăim întradevăr ca în occident, după nivelul preţurilor zic, venitul minim al românilor de rând abia dacă reușește să le asigure supraviețuirea. Ce să mai vorbim despre trecerea la moneda Euro despre care am aflat recent că România nu îndeplinește niciunul dintre cele patru criterii de convergenţă deşi în 2020 se încadra în trei dintre ele.

Ei şi pentru că înfuriasem foarte tare din ce am aflat pe surse… media, mai ales că am refuzat prescripţia academicianului de a mă trata cu flores tillia, m-am liniştit doar când bălălău din Cotroceni mi-a explicat pe îndelete cum că nu Guvernul celor Trei Cavaleri ai Apocalipsei este de vină pentru toate astea ci Roşu Împărat de la Kremlin, cu războiul lui cu tot… Şi uite aşa, PSD până mai ieri declarat a fi esenţa răului de către „președintele tuturor românilor” și mai ales al „României educate”, devine partid responsabil la guvernare şi factor de echilibru deocamdată, cât îi urmează lancea lui Don Quijote, cavalerul cauzelor pierdute!

Am toată încrederea că Guvernul a luat și va lua măsurile care se impun. Dar de ce am ajuns aici? Nu pentru că cineva a lucrat prost sau nu și-a făcut treaba. Aceste lucruri și crizele care urmează, pentru că specialiștii spun că vor continua, pe plan global, toate acestea au o singură cauză: războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Problema nu este una românească, este una globală. Și în SUA inflația se apropie de 10%. În țările din Europa e la fel de mare. Și aseară am avut o discuție cu premierul, mi-a prezentat măsurile pe care le pregătesc ei. Să fim realiști. Crizele nu se vor termina mâine, vor continua. În unele situații se găsesc anumite soluții, dar nu este cazul să aruncăm vina asupra Guvernului, Parlamentului, clasei politice. Vinovat este Putin, care a declanșat acest război împotriva Ucrainei. Pentru români este important să știe că acest Guvern își dă silința și a găsit soluții bune” – toacă pentru cine are răbdare să-l asculte, bălălăul din Cotroceni

Pace socială și prosperitate… vorbe mari de la oameni mici dar cert este că  de pe urma lui Don Quijote de la Victoria am ajuns atât de prosperi, că avem o armată cu soldați (plătiți sub nivelul unei îngrijitoare) care părăsesc masiv sistemul militar.

Sursa: foto-editare în scop ilustrativ

Dar pentru că “obrazul subțire cu cheltuială se ține”, Parlamentul aflat într-o beatitudine perpetuă mai ceva decât Ulise şi camarazii săi pe insula lotofagilor de când cu menajul “a trois” PSD-PNL-UDMR, pune la cale o modificare a legii salarizării ce va va aduce un spor de 10% la salariile primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor de consilii judeţene şi a vicepreşedinilor din administraţia judeţeană,   că mult se ostoiesc şi ei şi  e musai să le actualizeze cu rata inflației!

Dar pe când o actualizare cu inflația a salariilor militarilor și polițiștilor, a pensiilor a tuturor salariilor din România, preafericiţilor? Sau vă faceți că nu vedeți exodul din ţară al poporului român, din cauza sărăciei?

Și ca să nu vă credeți chiar nevinovați, așa cum încearcă să vă scoată bălălăul de la Cotroceni, vă reamintesc ce scrie în Constituția României:

Art.69
(1) În exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului.

Și vă mai atrag atenția că în România cea spoliată de peste 30 de ani, 80% din producția de gaze naturale și energie electrică , este produsă prin resurse proprii! Explicațiile ştiinţifico-fantastice precum vezi Doamne că prețurile rezultă din tranzacţionarea la bursele europene, că suntem interconectați, că nu se poate altfel, că trebuie, că UE, că Bursa de la Viena etc… nu țin de cald sau de foame românilor! Țările europene iau măsuri concrete împotriva crizei și în folosul națiunilor lor.

 Adică voi, preaputernicii, nestingheriții aleși ai neamului (căci opoziția a fost redusă la absurd…), sunteți obligați de legea fundamental a statului să luați măsuri pentru protejarea populației în fața crizei globale generată de pandemii, războaie și pandalii organizate concertat (sau nu) de mai marii lumii…

Iar dacă asta e democrația autentică pentru care camarazii și colegii mei de-o vârstă au murit în 1989, istoria va judeca!

Și mai amintesc celor ajunşi în “serviciul poporului” prin mandat electoral, o data la patru sau cinci ani, că sunt vinovații principali pentru exodul celor 7-8 milioane de români (forța tânără aptă pentru muncă şi apărarea patriei) în afara graniţelor naţionale, şi că nimic nu-i absolvă să deconteze într-o bună zi dezastrul pe care l-au creat, din prostie, nemernicie sau neştiinţă!  

            Istoria este ciclică, chiar şi acolo unde mămăliga nu explodează!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.