Acasă Educaţie “Fără politici educaționale cu dedicație pentru Colegiile centenare. Vrem un proces de...

“Fără politici educaționale cu dedicație pentru Colegiile centenare. Vrem un proces de admitere în învățământul preuniversitar predictibil, corect și echitabil!”

808
0

Paloma PETRESCU ■

Societatea Academică Română, alături de 13 asociații și grupuri civice cu interes în educație au transmis luni, 22 august, a. c, o scrisoare deschisă Ministrului Educației cu titlul “Fără politici educaționale cu dedicație pentru Colegiile centenare. Vrem un proces de admitere în învățământul preuniversitar predictibil, corect și echitabil!”, prin care solicită egalitate de șanse în educație.

În acest context, semnatarii trag un semnal de alarmă privind nevoia renunțării la ideea de admitere preferențială la colegiile centenare.

De asemenea, consideră că includerea în proiectul legii învățământului preuniversitar a acestei prevederi reprezintă un afront la ideea de echitate și egalitate de oportunitate în interiorul sistemului de educaţional obligatoriu, principii clamate chiar în textul documentului de lucru.

Mai mult decât atât, acordarea dreptului de organizare a unui concurs de admitere în învățământul liceal doar pentru unitățile de învățământ cu statut de colegiu național reprezintă o măsură preferențială nejustificată și inechitabilă în raport cu celelalte licee.

“Nu în ultimul rând, considerăm demnă de dezavuat și incompletă declarația ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, care justifică propunerea privind organizarea admiterii preferențiale de către colegiile naționale astfel: ‘Altă șansă pentru a susține excelența nu există!’ Susținerea excelenței în educație nu ar trebui să echivaleze cu abandonarea celor cu mai puține șanse la o educație de calitate, ci, dimpotrivă, sprijinirea lor pentru atingerea propriului potențial, prin politici și măsuri racordate la nevoile acestora. Echitatea și excelența nu se exclud, iar Ministerul Educației ar trebui să depună eforturile necesare pentru ca noul proiect de lege privind învățământul preuniversitar să reflecte acest lucru, în acord cu viziunea de țară pe care, declarativ, o urmează”, se arată în textul scrisorii deschise.

Documentul integral poate fi parcurs aici: https://www.romaniacurata.ro/scrisoare-deschisa-fara…/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.