Acasă Educaţie Universitatea Maritimă din Constanța în Anul Christic

Universitatea Maritimă din Constanța în Anul Christic

7273
0
Sursa: UMC/ Autor:Octavian Şerbănescu
Sursa: UMC/ Autor:Octavian Şerbănescu

Dan MIHĂESCU ■

“Cunoaşterea este navigaţie într-un ocean de incertitudini printre arhipeluri de certitudini”. Edgar Morin

Pe 6 februarie 2023, Universitatea Maritimă din Constanţa (UMC) prima instituţie de învăţământ superior creată la Constanţa după Revoluţia din 22 Decembrie 1989, împlineşte 33 de ani de la fondare, în baza Hotărârii Guvernului României nr. 113/1990.

Şi pentru că evenimentul este guvernat de simbolul Anului Cristic, vârsta trecerii la maturitate, momentul alegerii căii de urmat şi al revelării identităţii, al dezvăluirii harurilor şi forţei cu care eşti înzestrat şi renaşterii la un nivel superior i-am solicitat rectorului, prof. univ. dr. ing. Violeta Ciucur să reliefeze locul pe care-l ocupă acum UMC în mediul academic românesc.

“Universitatea noastră este certificată și confirmată de auditori naţionali şi internaţionali şi avem calificativul ‘grad de încredere ridicat’, acordat în 2017 de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACI), iar în luna noiembrie 2022 am depus toata documentația pentru acreditarea instituțională periodică. În urma vizitei ARACIS se așteaptă reconfirmarea ‘gradului de încredere ridicat’.

Astăzi, UMC oferă 12 programe de studii de licență cu o capacitate de școlarizare, pentru anul I de studii, de 1 305 locuri și 16 programe de masterat cu capacitate de 725 locuri. În 2022 s-au acreditat două noi programe de studii în limba engleză: Electrical Engineering (studii de Licență) și Business administration in Transports (program de Masterat). Din anul 2001 Universitatea a fost organizatoare de doctorat în domeniul Inginerie Mecanică, până în prezent fiind validate un număr de 56 de teze de doctorat, niciuna din teze nefiind invalidată.

Absolvenţii studiilor universitare de licenţă au avantajul dublei certificări, obţinând diploma de inginer sau diploma de licenţă (echivalentul european al diplomei Bachelor of Science), precum şi Brevetul de Ofiţer maritim punte, maşină sau electric, în urma susţinerii unui examen la Autoritatea Navală Română”, a transmis Violeta Ciucur, pentru Sentinela.

La rândul său, preşedintele Senatului Universitar, prof. univ. dr. ing. Cornel Panait, a ţinut să precizeze că dat fiind specificul de nişă în profesiile pentru care instituţia de învăţîmânt superior constănţeană pregăteşte forţă de muncă înalt calificată, UMC, teoretic nu se poate regăsi într-un clasament academic national ci mai degrabă European, acolo unde se clasează pe locul al doilea, după Uniwersytet Morski w Gdyni (Universitatea Maritimă din Gdynia – Polonia, înfiinţată în anul 1920.

“Drumul parcurs de Universitatea Maritimă din Constanţa în cei 33 de la fondare, ca instituţie de sine stătătoare pentru formarea personalului navigant brevetat este unul clar de dezvoltare calitativă în formarea celor care termină programele de formare universitară şi implicare a lor în cercetare în domenii de competenţe tehnice şi informatice, cum ar fi securitate cibernetică, energii regenerabile sau mijloace de propulsie ale viitorului.

UMC, în anul de graţie 2023 înseamnă, succint, o instituţie care realizează venituri anuale de 65 de milioane de lei, două facultăţi cu şapte programe de studii de licenţă şi 14 programe de masterat frecventate de 4500 de studenţi şi un număr de 200 de angajaţi, dintre care 100 sunt cadre didactice, fiind practic ce-a de-a doua instituţie de învăţământ superior ca importanţă şi mărime din Uniunea Europeană, în acest domeniu, după cea din Gdynia.  

Dorinţa studenţilor şi autorităţilor locale de a păstra UMC în plan comunitar ne mobilizează pentru găsirea unor drumuri ale viitorului în care tehnologia are o importanţă vitală într-o lume din ce în ce mai sofisticată şi tehnologizată. Şi poate că referitor la acest acest aspect ar trebui să menţionez şi faptul că urmează să acredităm în curând un nou program doctoral, unic în domeniul ingineriei şi navigaţiei maritime”, a subliniat Panait.   

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.