Acasă FOILETON După el Potopul! Terminatorul Mangaliei a desfiinţat şi Biblioteca Franceză

După el Potopul! Terminatorul Mangaliei a desfiinţat şi Biblioteca Franceză

688
0

Luigi FRIGIOIU ■

“Mangalia cu mreje de azur și străluciri de stea/ Tu ne ești sufletul și inima”, cânta duios Ilona Moțica, solista de la Fantasio, melodia compozitorului Aurel Manolache, pe atunci, directorul celebrului teatru constănţean de revistă. În acei ani, Mangalia și salba sa de stațiuni reprezentau atracția litoralului românesc. Ca urmare, nomenclatura comunistă în frunte cu Ceaușescu își stabilise reședința de vară la Neptun.                                                                                             

Timpul a trecut și de Mangalia s-a ales praful. Prin 2000, zona a cunoscut oarece revigorare însă, de peste 10 ani, de când Cristian Radu e primar, Mangalia a devenit un oraș plin cu săli de jocuri de noroc şi “păcănele”. Tot mai puținii turiști care ajung aici promit că nu vor mai reveni. Pe rând, Festivalurile Callatis, Gala tânărului actor ori Carte la nisip au dispărut! “Scoica lui Iorguș”, celebra scenă plutitoare unde au evoluat toți artiștii noștri e o ruginitură. Stadionul Calatis a ajuns ruină. La Mangalia, oamenii nu au unde să muncească pentru că Șantierul Naval se află în pragul falimentului.      

Ultima ispravă a primarului e desfințarea Bibliotecii Franceze „Arthur Rimbaud”. Înființată în1990, Biblioteca Franceză era un  punct de reper pentru locuitori, unde generații de copii au cunoscut limba, cultura și civilizația franceză.        

Biblioteca Franceză a fost o rază de soare în trecerea de la “înghețul comunist” la deschiderea culturală a societății. Biblioteca a fost înființată de Jean-Pierre Marcoux, un cetățean francez cult și politicos. Domnia sa a adus din Charleville-Mezieres, regiunea Ardennes, orașul natal al marelui poet francez Arthur Rimbaud, mii de cărți, materiale didactice, casete, retroproiector,  mașină de scris, calculator, laptop, albume, produse de papetărie. Soția, Luminița Dumitrescu, inițiatoare și bibliotecară, gazdă minunată, punea la dispoziție, cu zâmbetul pe buze, ce era necesar. Toți vizitatorii se bucurau de oaza culturală apreciată și de francezii și belgienii aflați la tratament din primăvară până toamna.

Activitățile de la Biblioteca Franceză erau nenumărate. Preșcolarii, elevii și liceenii erau primiți cu căldură, prietenie și, chiar, cu dulciuri. Se făceau proiecții, copiii împrumutau cărți. Cei mici repetau în cor poezii și învățau cântece vesele din folclorul francez. Se formau deprinderi de conversație în limba lui Voltaire, Hugo sau Jules Verne. Grupul profesorilor de lb. franceză din zonă au susținut, pe rând, lecții deschise. “Olimpicii” se pregăteau suplimentar la Biblioteca Franceză unde aveau loc, des, întâlniri între elevii, profesorii și diverși invitați. Luminița Dumitrescu-Marcoux prezenta actori francezi (Alain Delon, Jean Gabin, Belmondo, Depardieux etc) și cântăreți (Edith Piaf, Mireille Mathieu, Aznavour, Jo Dassin etc). La Biblioteca Franceză se intra în contact cu limba, cultura și arta franceză. D-l Marcoux a creat Asociația „Les amis de la Bibliotheque Francaise” complementară spațiului cultural.                             

E dureros că un lăcaș de cultură al Mangaliei, Biblioteca Franceză „Arthur Rimbaud”, e desființat de primarul Radu. Cel care, într-un oraș distrus, e singurul cetățean prosper, deși lefegiu la stat. Deține peste 81.000 mp teren intravilan, 26 ha teren extravilan, un palat (supraf – 414mp), două apartamente şi cinci spaţii comerciale premium (supraf – 566mp), conturi, bijuterii scumpe şi maşini de lux. Secretul prosperității nu e leafa de bugetar, ci o moştenire (milioane de euro) primită în urma decesului soacrei, dna Gloria Babușcă. Culmea, dna Gloria – aducătoare de glorie și bogăție prin moștenirile din Constanţa, Mamaia, Năvodari, Eforie şi Albeşti – era din… Brăila. Putem spune că primarul Radu e un fel de “orb” care a nimerit Brăila. Jupânul Mangaliei susține că are de achitat împrumuturi (sute de mii de euro!) și că câștigă non-stop la pariuri. Probabil, de aia a umplut orașul cu săli de jocuri.                                                                       

Cum orice început are și un sfârșit, lui Cristian Radu i s-a pus sechestru pe impresionanta avere. Primarul mangaliot și acoliții săi posedă un dosar beton întocmit de DNA. Deși avea o armată de juriști angajați, primarul Radu a încheiat 95 de contracte cu Casa de avocatură “Grimberg și Asociații”, prejudiciind Primăria cu 3 milioane euro! Urmează procesul din care nu are cum să scape. Prin desființarea “Bibliotecii Arthur Rimbaud”, primarul Cristian Radu a dovedit că nu agrează limba franceză. Însă, în arest, cu siguranță, va afla traducerea corectă a popularei expresii “Notre poule dans votre cour”…  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.