Luigi FRIGIOIU ■
Cu ocazia sărbătorilor de Dragobete și Mărțișor, îndrăgitul Fuego a susținut un recital gratuit pentru public dar plătit de Consiliul Judeţean la Centrul Cultural Jean Constantin din Constanţa,, pe 22 februarie. Tichetele cu locuri s-au dat sâmbăta dimineața, pe 18 februarie, la caserie, dar “tovarăși” căliți la cozile ceaușiste din anii ‘80 şi-au ţinut loc la rând de vineri seara. Multe tichete s-au repartizat cluburilor de pensionari ale PSD frecventate de fanele pururi junelui artist, că aşa-i în coaliţia asta de dreapta-stânga. Sala a fost arhiplină, s-a stat în picioare iar cei rămași pe afară ar fi umplut încă o sală. Media de vârstă a publicului: 70-80 ani. Multe doamne aflate la treia-a patra tinerețe.
Acompaniat de orchestra “Ansamblului Brăulețul”, Fuego a schimat vreo 5 costume populare din toate zonele. A purtat, pe rând: pălărie năsăudeană cu coadă de păun, clop moroșenesc, traistă bucovineană, pălărie de paie dobrogeană etc. A cântat folclor din toată țara, a dansat, a spus snoave, s-a pozat cu spectatorii. A dialogat cu sala și cu cei de pe scenă. Partener de glume i-a fost dirijorul Cristian Obrejan. Maestrul, profesor și doctor, e foarte glumeț și, uneori, seamănă la stil cu Mister Bean.
Distinsa solistă de la Brâulețul, Elena Plătică, a cântat doar două melodii din folclorul dobrogean. Am înțeles că, în sezonul estival, doamna Plătică va evolua la una din cârciumile de pe malul mării poreclite cherhanale, dintre care cel puţin una a fost moşită de preşu’ Lupu de la CJC, „Lacul Racilor”. Reclama poate fi: “Pe grătar saramurică, iar la microfon Plătică!”
Fuego a primit flori și diverse cadouri. Ba chiar, unele admiratoare au venit cu actele casei. Spuneau bătrânele cam așa: “Paulică-mamă, ești ca-copilul meu. Eu mă duc după răposatul. Te-am ascultat, știu, casa părintească nu se vinde. Vreau să ți-o donez ție.” În seara concertului, Fuego l-ar fi putut depăși pe Iohannis la numărul de case deținute. Solistul Paul Surugiu a primit și nenumărate mesaje. Am reținut două postări din comunele Crucea și Cumpăna unde activează puternice fan-cluburi Fuego: “Tovarășe Surugiu, Organizația PSD Cumpăna, în frunte cu tovarășa primar Gâju Mariana vă felicită pentru succesurile avute în activitatea social-muzicală de educare a maselor largi populare (țărani, muncitori, intelectuali și de alte naționalități). Vă așteptăm la Cumpăna alături de mama ta, tovarășa Loghin Irina, care te-a crescut frumos, în spirit social-democrat. Să veniți la primăvară, să împodobim bradul. Am vorbit cu tovarășul Prea-Înalt Teodosie că e de-al nostru. Se rezolvă: dacă veniți la Cumpăna, vom serba Crăciunul de Paște. Hristos a-nviat! Adică, tovarășul Cristi și-a revenit…”
Altul, mai inimos. “Măi Paule, nu vă supărați că-ți spun așa. Doar, dumneavoastră ești de-al nostru, Cetățean de onoare al comunei Crucea. Noi, băieții veseli din comună, când ne îmbătam, ne băteam neveste și ne vindeam casele. După ce ne-ai cântat “Casa părintească nu se vinde” ne-am potolit. La neveste le mai tragem câte una doar peste dos, ca li se urce mintea la cap, mă-nțelegi… Și ca să avem motiv de împăcare. În rest, când treci prin Crucea să te oprești pe la noi. Ți-am pregătit un borcan de zacuscă și unul de gem, ieco-bio cum îți place ție. Că cică că e mai bune așa. Că știm că iești la regim, că în pandemie ai mai pus pe tine. Aveam și o sticlă de prună din livadă dar am degustat-o între timp. După ce am terminat-o, ți-am fredonat frumoasele cântece toată noaptea. Hai, pa!”