Acasă Fără categorie Ziua în care pacea a devenit amintire

Ziua în care pacea a devenit amintire

3594
0

Manuel VLĂDUȚ■

„Hannibal ante portas!” – Titus Livius. (Pericolul este aproape!)

Nimeni nu avea așteptări ca Putin să anunțe în delirantul său discurs de două ore, de marți 21 februarie, vreo încetare a războiului. Dar suspendarea Tratatului pentru Reducerea Armelor Nucleare Strategice (START), precum și anularea decretului semnat chiar de el în 2002, prin care garanta suveranitatea Moldovei în rezolvarea problemei Transnistrene, duce deja actuala confruntare din Ucraina, la un alt nivel.

Acum, la un an de la declanșarea războiului pe care Putin continuă să-l denumească „Operațiune Specială”, nu putem vorbi nici măcar despre o speranță de armistițiu, dar despre un tratat de pace!

Dar discursul aiuritor al lui Vladimirovici, cu genuflexiunile și aplauzele mancurților săi care i-ar fi făcut de râs până și pe adoratorii lui Mao sau Ceaușescu, nu a reușit să sune decât ca o tânguire disperată a unui bătrânel atins de paranoia și mania grandorii, care își simte sfârșitul aproape și în nebunia lui încearcă să tragă după el pe toată lumea…

Putin celebrând „eliberarea” Ucrainei

Ce a fost în acest an de război, știm toți: o „Operațiune Specială” eșuată, încălcarea deliberată a acordurilor internaționale la care Rusia însăși este parte, retrageri succesive și lamentabile ale măreței Armate Roșii, zeci de mii de soldați ruși și ucraineni uciși, distrugeri, orașe demolate, civili omorâți, crime de război, milioane de refugiați ucraineni, dar mai ales, demontarea mitului invincibilității Rusiei, care s-a dovedit a fi până acum, doar un uriaș cu picioare de ceară.

Că Lumea nu va mai fi niciodată ca înainte, este un adevăr. Dar tot un adevăr este și imensa solidaritate și coeziune provocată în rândurile țărilor civilizate, NATO și UE, de amenințarea rusească și intențiile fățișe ale sceleratului lider de la Moscova de a reface cu orice preț, un nou Imperiu Rus! Există un singur motiv pentru care cetățenii Civilizației Occidentului vor face întotdeauna scut împotriva agresiunii oricărei autocrații cu pretenții de imperiu din lume: LIBERTATEA! Libertatea a fost cea care a pus în mișcare popoare și a născut națiuni în Europa secolului XIX. Libertatea a fost motivul pentru care mii de oameni s-au sacrificat de fiecare dată când acest drept le-a fost pus în pericol de cei care doreau să le dicteze viața fie că au fost monarhi, sau simpli dictatori bolnavi de putere.

„Victorii” rusești…

Și iată că și acum, solidaritatea dovedită și sprijinul masiv oferit necondiționat Ucrainei în lupta sa pentru libertate, și-a spus cuvântul; nimeni nu credea acum un an, că Ucraina va rezista mai mult de câteva zile în fața invadatorilor ruși! Cum nimeni nu credea că Rusia cu imensa și formidabila sa forță militară va da înapoi, pas cu pas, om cu om și că va riposta criminal, lovind fără alegere orașe, blocuri de locuințe, școli, spitale, infrastructură civilă, ucigând fără scrupule femei, copii, bătrâni, într-un imens masacru demn doar de Apocalipsă!

Figura hâdă a unui întreg popor rus spălat pe creier până la mancurtizare de 100 de ani de bolșevism și de noua propagandă putinistă, și-a făcut apariția de după masca mult-lăudatei culturi ruse seculare, care pălește acum, în fața crimelor de război și împotriva umanității care nu pot avea nici cea mai mică justificare…

Ne așteaptă un viitor greu de anticipat, căci este posibil ca ce este mai greu și mai sumbru, abia de acum încolo să înceapă. Rusia nu va ceda, așa cum a declarat fățiș șobolanul de la Kremlin, care se va folosi inclusiv de amenințarea armei nucleare pentru a-și atinge scopul, fără nici cel mai mic regret, nu vă îndoiți! Războiul Ucrainei pentru apărare și libertate nu mai este doar al ei, ci al întregii Europe și al întregii lumi civilizate.

Vedem cum amenințarea rusească se întinde și asupra surorii noastre mai mici, Moldova, doar pentru că guvernul de la Chișinău nu este pe placul Moscovei și că mica țară, neutră militar, dorește să se integreze firesc, în Uniunea Europeană. Vedem jocul periculos al unei Chine totalitare, care urmează să se decidă dacă și ce arme va livra Rusiei autocrate, cu care se aseamănă ideologic atât de mult! Lumea tinde să să se polarizeze încet dar clar, în jurul celor două centre de putere diametral opuse: Occidentul și Eurasia. Vremurile ce stau să vină nu par deloc de bun-augur! Amenințarea unui nou război mondial planează surd asupra tuturor, iar speranțele de pace se pierd în ceața declarațiilor belicoase ale mai marilor lumii…

Imagini din Bucea…

Cât despre noi, românii, solidaritatea și spiritul libertății nu ar trebui să ne părăsească nici măcar o clipă! Drumul nostru nu mai poate fi altul decât cel european, alături de națiunile civilizate ale lumii. Să ne amintim că tot calvarul trăit în peste 40 de ani de comunism se datorează Rusiei sovieice! Că Basarabia, cea amenințată acum cu războiul, a fost smulsă din trupul Moldovei lui Ștefan și al României de același vrășmaș de la răsărit și miază-noapte! Că Bucovina cea încorporată cu forța de Ucraina sovietică, a fost ruptă de la trupul nostru tot de același dușman rusesc istoric și că niciodată nu am fi existat ca țară și ca națiune, dacă ar fi fost după vrerea țarilor ruși sau a dictatorilor sovietici!

Astăzi, după 33 de ani de sacrificii și renunțări – de la evenimentele din 1989, după ce ne-am recâștigat libertatea față de dictatura comunistă și de hiena de la răsărit, suntem parte ale celei mai puternice alianțe militare din istorie – Alianța Atlanticului de Nord (NATO) și membri ai Uniunii Europene, acea parte civilizată a lumii la care aspiră și după care tânjesc popoare întregi de pe planetă. Și nimeni nu poate contesta acest lucru, nici măcar nostalgicii comunismului sau adepții lui Putin, care deși privesc spre acesta cu admirație, preferă traiul civilizației occidentale și nicidecum primitivul gulag rusesc!

Este ziua când pacea în Europa a devenit o amintire! Iar ca această pace să nu devină o amintire pentru întreaga lume, unitatea și lupta noastră pentru libertate, a tuturor, trebuie să continue cu orice preț! Altfel, toată jertfa celor care au murit pentru ea, în războaiele trecute sau cele de acum, va fi fost în zadar… 

Sursa foto: Facebook – Muzej Karikature, www.rfi.ro , www.cititulnudoare.ro , www.vestidinrusia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.