Acasă EDITORIAL Constanța şi-a stabilit rangul, e prima de pe ultimul loc din coada...

Constanța şi-a stabilit rangul, e prima de pe ultimul loc din coada Europei!

4512
0
Sursa:https://ec.europa.eu
Sursa:https://ec.europa.eu

Luigi FRIGIOIU ■

Motto: Cei din urmă vor fi cei dintâi sau doar ultimii? 

Comisia Europeană a publicat varianta revizuită a Indicelui Competitivității Regionale (ICR2), instrumentul ce măsoară competitivitatea celor 234 regiuni ale Uniunii Europene (UE).                                                    

ICR a fost lansat în 2010 pentru monitorizarea și evaluarea fiecărei regiuni. Variantă revizuită ICR2 cuprinde 11 piloni principali privind competitivitatea (Instituții; Stabilitate macroeconomică; Infrastructuri; Sănătate; Educație de bază; Învățământ superior, formare și învațare pe tot parcursul vieții; Eficiența pieței muncii; Dimensiunea pieței; Maturitate tehnologică; Sofisticarea întreprinderilor; Inovare) și trei indici secundari (De bază, Eficiență” și Inovare). Se folosesc datele furnizate de regiunile statistice, un nomenclator comun al unităților teritoriale ce facilitează colectarea și publicarea unor statistici regionale armonizate.

Sursa:https://ec.europa.eu

Competitivitatea teritorială reprezintă capacitatea unei regiuni de a oferi un mediu atrăgător și viabil pentru activitățile locuitorilor. Indicele revizuit oferă aprofundarea competivității regiunilor UE. E un instrument util în politicile viitoare cu condiții de viață atractive cetățenilor din regiunile Europei. Regiunile competitive au grad mare de atractivitate în rândul tinerilor ce pot urca treptele carierei mai rapid. Aceste regiuni prezintă ”magnetism” și pentru investitori.

Din datele Comisiei Europeane, pe ultimul loc, 234, se situează Regiunea Sud-Est (45 puncte) din România formată din județele: Constanța, Brăila, Galați, Vrancea, Tulcea, Buzău. Și penultimul loc, 233, e deținut tot de țara noastră, Regiunea Nord-Est (47 puncte) alcătuită din județele: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui. Top 10 cele mai slab competitive regiuni cuprinde zone doar din trei țări, și anume Bulgaria, Grecia și România.

Pe podiumul competitivității europene se situează regiunile Utrecht (151 puncte), Zuid-Holland(144  puncte) din Țarile de Jos și regiunea capitalei franceze Île-de-France(143 puncte).

Constanța noastră ocupă primul loc în Regiunea Sud-Est ca cifră de afaceri cu 62 miliarde lei. Celelalte județe au: Galați-36 miliarde, Buzău-22 miliarde, Brăila-11 miliarde, Vrancea-11 miliarde, Tulcea- 10 miliarde. Cifra de afaceri al Regiunii Sud-Est e 152 miliarde lei, din care Constanța are 40%. Constanța e prima și la numărul de salariați cu 121.408 (Galați- 72.706, Buzău-50.806, Vrancea-37.019, Brăila-34.382, Tulcea-25.461). La nivelul țării, Constanța ocupă locul 7 după cifra de afaceri, după București (662 miliarde), Ilfov (140 miliarde), Cluj (82 miliarde), Timiș (81 miliarde), Argeș (69 miliarde), Prahova (64 miliarde).

Ultimul loc ocupat de Regiunea din care face parte Constanța este binemeritat. Reprezintă urmarea celor două decenii glorioase pe care, cu justificată mândrie, mulți constănțeni le numesc Epoca de Aur – Mazăre! Fosta capitală de vară a României, Constanța a ajuns pe locul 7 iar trendul e descrescător. În curând, vom ieși din top 10.                     

Totul ce a fost construit în jumătate de secol, s-a distrus. Unitățile industriale, agricultura au ajuns praf și pulbere. Portul e aproape pustiu, navele s-au vândut de mult. Stațiunea Mamaia a dispărut “după blocuri”, sudul litoralului plânge. Spitalele ard cu pacienți cu tot, școlile cad în capul elevilor. Cu foamea-n gât, inspectorii școlari șpăgari cer varză, brânză, nuci și pulpe de porc iar un fost rector al celei mai mari universităţi de stat din sud-estul ţării se apucase să-şi facă avere vânzând subiectele de admitere la facultate, astfel că nu-i de mirare că destinele Educației Naționale sunt conduse spre dezastru de o absolventă UMC care în vremea studenţiei s-a ocupat maim ult de activism social.

Ca să nu fie jupuiți ca mielul de Paște, investitorii economici fug de Constanța ca dracu de tămâie. Biserica e condusă de un ateu mult prea-înalt ce crede doar în “ochiul dracului”. Ca să promoveze, popii de rând cotizează golind cutia milei și se întrec în lustruirea toiagului prea-înaltului făcător de minuni.

Sursa:https://ec.europa.eu

Teatrele au fost desființate. Sediile sunt ruine folosite ca veceuri publice. Nu avem stadioane, nici săli de sport, nici parcuri. Curtea Palatului copiilor e o pădure ca o junglă.

Corupția endemică din administrația publică a atins cote inimaginabile. Principala activitate e HOȚIA! Se promovează incompetența, impostura, nepotismul, abuzurile de tot felul, prostituția politică și nu numai. Acvariul de pe Faleză pare că s-a mutat în sediul administrativ, plin de pești și protejatele lor.

Majoritatea locuitorilor par anesteziați, incapabili de orice reacție. Tăcerea lor complice a fost cumpărată cu pui expirați. Efectul se resimte și azi. Deși, gașca lui Mazăre e în pârnaie, lucrurile merg din rău – în mai rău. Au ajuns la putere debusolați penibili care au transformat orașul într-o urbe de coșmar. Constanța ajunsese pe margine prăpastiei dar, în ultimul timp, a reușit să facă un mare pas înainte. Faptul că regiunea noastră e prima de pe ultimul loc (234!) în întreaga Uniune Europeană e, până la urmă, o veste pozitivă. Mai rău de atât nu poate fi, mai jos de atât nu putem ajunge. Slava Constanța!

Potcovaria lui Dan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.