Acasă Cronica “Suntem cu toți copii”, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din...

“Suntem cu toți copii”, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa

794
0

Luigi FRIGIOIU  ■

“Uneori suntem toți copii, cu tot ropotul inimii” cânta Corina Chiriac, într-o piesă a regretatului Liviu Tudan, liderul legendarei trupei Roșu și Negru. Adevărat grăia! Uneori și, mai ales, de 1 Iunie ne amintim toți de copilul care am fost.

Muzeograful Lavinia Dumitrașcu a moștenit de la ilustrul său tată, profesorul Gheorghe Dumitrașcu, iubirea pentru istoria pământul străbun. Iată că Lavinia surprinde cu o expoziție de păpuși, o altă pasiune a ei. Expoziția ”Păpuși pentru copii mici și mari – din colecția personală a Laviniei” a a fost inaugurate în ajunul Zilei Internaţionale a Copilui și este găzduită de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa până pe 28 iunie. La deschidere a participat Andrei Neagu de la ArtAntik Galery iar primii vizitatori au fost copii de la Grădinița Nr. 2 Constanţa și Școala Nr, 22 I. C. Brătianu.

Păpușile sunt expuse la etajul 2 al “Muzeului de Istorie Națională și Arheologie”. Cel mai vechi exponat are aproape 100 ani și e primit de la o fostă studentă a profesorului Dumitrașcu. Peste 90% dintre păpuși sunt din porțelan iar Lavinia le colecţionează de patru ani. Pe unele le-a cumpărat și a primit foarte multe de la prietenii. Preferatele sunt: domnișoara cu cățel, fetița care se roagă, fata ce seamănă cu mama ei, fetița care plânge, mireasa. Evenimentul a fost un cadou de 1 Iunie dedicat copiilor dar și celor ce și-au păstrat nostalgia copilăriei în adâncul sufletului. Deoarece copiii, noua generație, reprezintă speranța noastră, a tuturor adulților într-o lume mai bună.

Euforia copilăriei la Eforie

Festivalul Creativ – Eforie 2023, ediția a III-a, organizat de Primăria Eforie, s-a derulat în sala Ballroom – Europa. Managerul și creatoarea proiectului, denumit generic “Creștem frumos” a fost Georgiana Costea, soprană și profă de pian la Centrul Cultural Județean. Festivalul a reunit copii între 6-15 ani în cadrul secțiunilor: Muzică Vocală, Folclor, Canto, Muzică Ușoară, Muzică Instrumentală, Pictură, Poezie. Din juriu au făcut parte Georgiana Costea și alte nume apreciate ale scenei noastre: pianista Natalia Gribinic, solista de folclor Elena Plătică, actrița Ana Maria Ștefan și actorul Dan Cojocaru.

Prezentarea festivalului a realizat-o cunoscutul om de televiziune, prof Enache Tușa. Spectacolul a însemnat o adevărată explozie de bucurie și candoare specifică copilărie. Eleganta rochiță albă a managerei proiectului ne-a reamintit că proaspăta doamnă Georgiana Costea-Glugă a purtat, recent, o superbă ținută protocolară de culoare imaculată, la un eveniment de mare încărcătură sufletească. Deci, încă, îi putem ura “Casă de piatră”! Să aibă mulți copii sănătoși, frumoși și talentați, cu ocazia … ediției a IV-a a Festivalului Creativ-Eforie 2024!    

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.