Dan MIHĂESCU ■
Pe valurile entuziasmului post revoluționar s-a lipit de noi, românii, o tradiți parțial importată, parțial născocită, de a celebra într-un fel finalul de an la locul de muncă, și cu cât este mai mare și mai semnificativ colectivul de angajați, cu atât mai sofisticată sau mai remarcabilă este serbarea pentru subalterni.
Sau cel puțin așa presupuneam eu, din ce auzisem de la unii, de la alții până ieri când, răsfoind paginile feisbucului mi-au rămas pironiți ochii pe chipurile crispate ale unor presupuși “petrecăreți”, imaginile indicând a fi surprinse la Academia Navală Mircea cel Bătrân (ANMB), din Constanța.
Acuma, eu știu că în mare parte Forțele Navale Române, încă de la fondare, au împrumutat elemente ale tradiției și etichetei de bază a Marinei Regale Britanice, definitorii pentru uniformă fiind panglicile negre de la boneta marinarilor – în semn de doliu pentru Lordul Amiral Nelson, gulerul negru cu trei găitane albe, purtat peste bluză, pantalonii cu platcă, etc. Sper că nu am perpetuat, de la englezi, și tradiționalele lor pedepse precum trasul, legat de mâini, pe sub chila navei în deplasare, a celor care nu și-au respectat îndatoririle, mersul pe scândura unsă cu untură, la tribord, sau biciuirea la piele goală.
Cred cu tărie că în ziua de azi nu se mai aplică astfel de pedepse în Marină, deși cum i-am văzut transfigurați, cu fețe crispate, fără zâmbete în colțul guriii, pe mulți dintre cei cu care s-a pozat comandantul-rector, contraamiral de flotilă conf. dr. ing. Toma Alecu, la serbarea de sfârșit de an la ANMB, opinez că rar spre deloc mai întâlnești, la locurile de muncă, oameni atât de plini de fericire și cu lacrimi în ochi. Poate doar, dacă le-o fi luat și nu le-o fi dat nimic, când i-a felicitat călduros.
Mie mi se pare că pozele de pe pagina de feisbuc ilustrează exact contrariul entuziasmului din text: “I-am aplaudat și felicitat astăzi pe colegii noștri care au fost avansați în grad, care au fost recompensați cu medalii și distincții pentru activitatea desfășurată în cadrul Academiei Navale Mircea cel Bătrân și pe camarazii noștri care au trecut în rezervă. Fiecare în parte a dat dovadă de responsabilitate și respect, atrăgând astfel aprecierile colegilor și ale superiorilor.
Le urăm mult succes în continuare în activitate colegilor avansați în grad și decorați, iar camarazilor cărora sfârșitul de an le-a adus statutul de rezervist le mulțumim pentru activitatea desfășurată de-a lungul anilor, în echipa Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”.