Luigi FRIGIOIU ■
Constanța a fost nu numai capitala de vară a României ci și cel mai puternic pol sportiv al țării. În week-end, Sala Sporturilor se umplea la spectaculoase meciuri de volei, baschet, handbal. De multe ori, constănțenii făceau naveta între sală și complexul sportiv de pe Primăverii pentru derbyuri de fotbal și rugby unde eram campioni. Atunci pentru noi evoluau componenți ai loturilor naționale, în timp ce România era o forță în sportul european și mondial.
La volei feminin, alături de liderul incontestabil Maria Enache – căpitanul naționalei selecționată în echipa Europei – evoluau multe jucătoare valoroase. De la Iuliana Enescu, Luxa Racovițan, Emilia Cernega, Liliana Pașca, Luiza Malaezian, Gulmiza Gelil până la junioarele, de atunci, Renata Sachetti și Tanța Drăgoi. La un moment dat, am avut în top, două echipe foarte bune, Farul și Chimpex, care își disputau supremația, în meciuri incendiare de 5 seturi.
La baschet, componența Farului era știută de fani pe de rost: Pașca, Spânu, Martinescu, Băiceanu, Mănăilă, Tecău, Moldoveanu, Cucoș, Martinaș, Ghe Radu, L. Cernat, Ilucă etc. Constanța a produs și alți baschetbaliști remarcabili care, din păcate, au evoluat la echipe: Costel Cernat, Pîrșu, Dăian, frații Calancea sau Toni Alexe. În acei ani, Farul lupta pentru medaliile de bronz, clasându-se după “granzii” Steaua și Dinamo, echipele Armatei și Securității ceaușiste.
Toate astea sunt acum doar amintiri sau povești pentru adormit copiii fanilor. După 2000, de Constanța s-a ales praful. Nu mai avem stadioane, baze sportive, terenuri, bazine. Nu mai avem nimic. Așa-ziși administrator ai orașului nu sunt în stare să termine o sală de sport. Așa că tot bătrâna Sală comunistă a rămas gazda întrecerilor competiționale.
Sâmbătă, 3 februarie, au fost două meciuri, volei feminin și baschet masculine
Fetele de la CSM Constanța, promovate din divizia B, s-au acomodat mai greu cu prima scenă o voleiului. În consecință, se află în partea a doua a ierarhiei. În ultimul meci, constănțencele au întâlnit Știința Bacău, clasată de pe ultimul loc. Formația noastră, antrenată de Fl. Voinea și R. Began, a câștigat meciul cu 3-0 (25-10, 29-27, 25-22). Pentru Constanța au jucat: Stanchulova, Puica, Iancu, Martinez, Vilău, Petrova, Manolachi, Spînoche, Cimpu, Știrbu, Jancova, Grama, Cristea. Singura țintă a echipei în acest sezon a rămas evitatarea retrogradării.
La baschet masculin, CSM Constanța luptă pentru calificarea, în premieră, în play-off-ul Ligii Naționale. Echipa antrenată de Dan Fleșeriu a câștigat două meciuri în Top 10 și a urcat pe locurile 5-6. În etapa trecută, CSM a spulberat multipla campioană, Dinamo București, cu un scor incredibil 98-52. În meciul de sâmbătă, constănțenii au trecut de Rapid București cu 81-70. CSM Constanța a încheiat primul sfert în avantaj, 25-23. Băieții lui Dan Fleșeriu au continuat eficient și în sfertul secund, iar avansul a crescut până la pauză, 46-32. A urmat o cădere inexplicabilă, iar adversarii au recuperat spectaculos, rămânând în urmă, doar, la o singură posesie, 57-54. Încurajată de numeroși susținători, CSM a revenit în joc și a obținut un succes meritat. Pentru Constanța a punctat: Henderson 29p, Torok 14p, Duffy 13p, Cizauskas 8p, Hill 6p, Griffin 5p, Gribinic 3p, Oprea 3p.
MVP meciului a fost coșgheterul Henderson. Dar, fără coordonatorul Jorden Dufy, CSM pare o echipă dezorientată ce navigă fără busolă și riscă să plutească în derivă. Foarte bine a evoluat tânărul Ștefan Gribinic: s-a apărat agresiv dar corect, a recuperat, a pasat inteligent. Personal, îmi amintește de Nicolae Mănăilă din marea echipă a Farului: un jucător mai puțin spectaculos, doar foarte util din punct de vedere tactic și al relațiilor de joc. Păcat că, deocamdată, Ștefan Gribinic e insuficient folosit.
Dacă țintește un loc fruntaș, pe viitor, CSM trebuie să elimine inconstanța, fluctuațiile în joc, lipsa de concentrare, greșelile neforțate etc. Pentru că – exemplu recent – nu e în regulă să pierzi într-un “sfert” un avantaj de 15 puncte. Sperăm că antrenorul Dan Fleșeriu, mare sufletist, va găsi soluțiile adecvate. Nu de alta dar, la sfârșitul lunii – joi 29 februarie – CSM așteaptă, în Sala Sporturilor din Constanța, un oaspete de gală: U. Cluj, campioana României cu evoluții de excepție în Cupele Europene.