Acasă EDITORIAL Cum se tranșează o dispută politică în țara lui Putin

Cum se tranșează o dispută politică în țara lui Putin

8487
0
Sursa-Muzej-karikature/facebook.com
Sursa-Muzej-karikature/facebook.com

Călin MARINESCU ■

Întreaga planetă este inflamată de omorârea într-o închisoare siberiană a dezidentului politic Alexei Navalnîi, în condiții cel puțin suspecte.

De la Președintele Biden la Președintele Iohannis, toate regimurile democratice protestează împotriva unei asemenea samavolnicii; sunt atacate ambasadele Rusiei, se organizează manifestații în față reprezentanțelor oficiale ale Federației Ruse, probabil vor fi luate măsuri de retorsiune față de persoane care au participat la această acțiune, de genul înscrierii pe “lista neagră”, blocarea de bunuri sau conturi – dacă mai există unele neblocate.

De la preluarea puterii Vladimir Putin a acționat dur și cu îndârjire pentru înlăturarea oricărei dizidențe sau contestări, delictele de opinie fiind sancționate în cel mai blând mod cu închisoarea dacă nu cu mâncare de ciuperci ori ceaiuri medicinale aromatizate cu poloniu-210 și Noviciock, în cel mai pur spirit stalinist.

Sursa-Muzej-karikature/facebook.com

La începutul anilor 2000 a pornit o vendetă personală împotriva potentului om de afaceri Mihail Hodorkovski, primul rus care a fost catalogat public drept oligarh – președinte și principal acționar al grupului petrolier Iukos. Vendeta a fost finalizată cu arestarea acestuia, dar și a numărului doi din conducerea grupului, Platon Lebedeev. Aflați în Anglia, cei doi au revenit în Rusia unde au fost judecați și condamnați în 2003 la peste 10 ani de închisoare pe care au ispășit-o într-o închisoare din Siberia, ca să nu le crească tensiunea vara din cauza temperaturilor excesive, și confiscarea întregii averi și acțiuni deținute în industria petrolieră.

Eliberați în 2023 cei doi au părăsit Rusia și în prezent se află în Anglia de unde desfășoară o activă muncă politică de coalizare a magnaților ruși aflați în străinătate, împotriva dictatorului Vladimir Putin.

Aceștia au câștigat un proces, la Curtea Internațională, împotriva Rusiei care va trebui să le plătească 50 de milioane de dolari cu titlu de despăgubiri.

Pentru a preveni o atare situație, în cazul dizidentului Alexei Navalnîi în “Arhipelagul Gulag” s-au luat măsuri dure de prevenire și îngradire a activității sale până dispariția fizică a acestuia.

După ce a fost arestat de mai multe ori pentru organizarea de manifestații publice împotriva regimului profund corupt putinist, a fost condamnat pe rând cu interzicerea părăsirii țării, condamnare cu suspendare, condamnare cu executare la domiciliu iar în august 2020 a fost otrăvit, înainte de a se urcă în cursa aeriană Tomsk – Moscova. Reținut în spitalul din Tomsk în comă profundă și fără a i se permite soției să-l vadă, după două zile, la presiune Cancelarului Angela Merkel i s-a permis tranferul la un spital din Germania, unde s-a confirmat otrăvirea cu “novicioc” substanță letală des folosită de serviciile secrete rusești.

Cu toate că era clar că va fi arestat, Alexei Navalnîi s-a întors în Rusia în 2021, după miraculoasa însănătoșire, fiind imediat arestat și condamnat la peste 10 ani de închisoare. Apoi, transferat în 2023 la Colonia Penală din Iamalia-Neneția, din inima Siberiei, unde se pare a petrecut multe perioade în carceră.

Pe 16 februarie 2024, după unele informații necomentate de autoritățile ruse, în timp ce se află în carceră a fost scos la plimbare pe un frig de -30 grade Celsius, temperatura resimțită de organism fiind de cca -50 grade Celsius.

În timpul plimabarii, după cum declara conducerea Coloniei, a suvenit un “sindrom al morțîi subite”, procuratura locală reținând corpul neînsufletit pentru cercetări.

Eu cred că vor face cercetări mult și bine pentru a preveni o manifestație spontană ocazionată de înmormântarea dizidentului.

Sursa-Muzej-karikature/facebook.com

Sunt voci care susțin că această moarte suspectă îi poate scădea din popularitate lui Putin, ceea ce nu cred că ar fi o problemă, vorba ceea, nu contează cine votează, contează cine numără!

Pe noi în principiu nu ar trebui să ne mire o astfel de politică cu delicatețuri, aplică pe larg în România ocupată frățește de Armata Roșie în anii ’50, pentru desființarea oricărei dizidențe împotriva Partidului Muncitoresc Român.

Atunci “cozi de topor” ale ocupanților ruși au distrus o întreagă generație de oameni politici, personalități culturale și științifice, clerici, cu alte cuvinte cam toată intelectualitatea României.

Lipsa acestora se simte și astăzi, locurile rămase libere au fost ocupate de tovarăși de nădejde, cu mai puțină pregătire în domeniile respective dar trup și suflet cu caza luptei de clasă.

Interesant este că și după 1989, în România a fost perpetuată metoda aceasta și așa zișii lipitori de afișe au fost promovați pe linie politică în posturi de conducere a unor activități despre care auziseră doar din povești.

Sursa-Muzej-karikature/facebook.com

Din păcate, după cum s-a întâmplat în Rusia, nici în România nu s-a acționat pentru pedepsirea criminalilor care au condus stabilimentele groazei, aceștia fiind protejați de potentații fostei Securității și de regimul Ion Iliescu. Asta fiind, poate, și una din cauzele care l-au determinat pe Emil Constantinescu să declare că l-a învins Securitatea căci el chiar dacă a vrut, nu a putut.

În fond nu trebuia decât ca acei criminali să fie  demascați în față opiniei publice, pentru a fi tratați ca atare de toți din jurul lor.

Demascarea a doi speriați în timpul președinției lui Traian Băsescu, drept torționari, cât mai erau încă în viață, dovedește că dacă se acționa din timp se putea face dreptate celor omorâți sau chinuiți în acele condiții teribile, pentru delictul de opinie.

Omorârea lui Alexei Navalnîi, urmată de arestări masive în rândul celor care au dorit să se alăture durerii familiei acestuia, ne dovedește încă o dată că spiritul crud al stalinismul este încă viu la Kremlin și zic eu că ar trebui să dea de gândit acelora care ar preferă o politică dură de tipul autoritarismului, în locul șubredei și neconsolidatei democrații pe care o trăim în aceste zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.