Acasă Zig-Zag Să fie începutul celui de-al III-lea Război Mondial?

Să fie începutul celui de-al III-lea Război Mondial?

13011
0
Sursa: Facebook/Muzej Karikature
Sursa: Facebook/Muzej Karikature

Calin MARINESCU

Atacul direct al Iranului asupra Israelului cu o ploaie de drone și rachete din noaptea de sâmbătă 13 aprilie, deschide o nouă etapă în politică internațională.

Dacă până acum Iranul a atacat Israelul prin organizațiile Hamas, Hezbolah și Houty fiecare dintre aceste formațiuni paramilitare find strategic localizate în jurul teritoriului israelian, dotate și coordonate transparent de Iran, în noaptea trecută Republica Ayatolahilor a considerat că a sosit momentul să intre direct în joc.

Un motiv ar fi faptul evident că atacurile celor trei formațiuni paramilitare nu au pus de fapt Israelul în dificultate, mai mult a dat posibilitatea armetei israeliene să ocupe aprope în totalitate Fâșia Gaza și să distruga în cea mai mare parte teribila organizare a teroriștilor Hamas, cu rezultate devastatoare pentru numeroasa populație palestiniană.

Alt motiv a fost reținerea tuturor statelor arabe vecine cu Israelul de a ajuta militar Hamasul în lupta inegală cu armata Israeliană. Iranul nu a ținut cont că în ultimele doua confruntări statul evreu a castigat cu brio luptele și și-a atașat noi teritorii, de fiecare data.

De data aceasta, scânteia a  constituit-o lovitura reușită a unei rachete de proveniență necunoscută, dar considerată de Iran isprava evreilor, ce a spulberat un imobil din Beirut, din vecinătatea ambasadei iraniene, împreună cu mai mulți generali ai Armatei Revoluționare și responsabili ai Jihadului Islamic (pui al Hezbolah) care puneau la cale noi acțiuni împotriva armatei israeliene ce cucerește întreaga Fâșie Gaza.

Astfel ayatolahii au decis măsuri de retaliere pentru a se răzbuna iar atacul Iranului, în afară faptului că a fost foarte costisitor de ambalele părți, Israelul folosind armament de peste 1 miliard de dolari SUA, fără a socoti costurile suportate de aliați care au doborat peste 75 de unități,nu a avut efectul așteptat. Teribila apărare antiaeriana pusă la cale împreună cu aliații a ripostat eficient distrugând, zic ei, 99% din cele circa 300 de rachete și drone lansate de iranieni.

Sursa: Facebook/Muzej Karikature

O fetiță de șapte ani a fost singua victimă rănita de ploaia de rachete iraniene, dar este  internată în spital și se află în stare stabilă.

Apărarea antiaeriană a fost susținută de unități navale ale SUA, Marii Britanii, Frantei și chiar Iordaniei, care a ridicat aviația de la sol și a combătut toate țintele neautorizate care-i survolau teritoriul național.

Declarațiile belicoase ale Premierului israelian Bibi Netanyahu, dau de gândit partenerilor, Joe Biden exprimandu-și teama că țara să ar putea fi implicată într-un război local pe care nu și-l dorește.

Statele Unite ale Americii și aliații au adoptat tactica Munchen, atât cu Rusia cât și cu Iranul, tactică folosită în 1938 de Anglia și Franța în relația cu Hitler; cedarea pas cu pas in ideea calmării pe moment a situației. Istoria a dovedit că a fost o politică profund greșită iar Hitler a mers mai departe cu înarmarea declanșând al doilea Război Modial, care a zguduit din temelii omenirea.

Sunt mulți comentatori ce consideră că numai o politică dură vă modera politica Ayatolahilor iranieni.

De altfel autoritățile israeliene au declarat oficial că agresiunea Iranului nu vă rămâne nepedepsita și a cerut de urgență o reuniune a Consiliului de Securitate, în condițiile în care o țară membră a ONU, respectiv Iran a atacat fără declarație de război o altă țara membră.

În noaptea atacului Președintele Joe Biden a avut o convorbire de 25 de minute cu prim-ministrul evreu, Netanyahu, probail pentru a preveni o reacție imediată a Israelului.

De altfel ulterior Bibi Netanyahu și-a moderat poziția, declarând că reacția împotriva Iranului vă fi coordonată cu aliații.

Ieri după amiază, după o ședintă de peste cinci ore Cabinetul de Război al Israelului nu a hotărât dacă și cum va acționa împotriva Iranului.

Pozitia moderata a Israelului va calma criza creată de atacul iranian dând posibilitate găsirii unei soluții diplomatice.

În fond ambele state și-au atins țelul; Iranul a dovedit populației că poate ataca oricând Israelul, populație care nu va afla niciodtă adevarul în legatură cu eficiența atacului, iar Israelul si aliații au testat în teatrul de operațiuni sistemele antiariene, care s-au dovedit eficiente.

În cursul ostilitatilor s-a realizat și o premieră tehnologică, o rachetă americană a distrus o rachetă balistică iraniană în stratosferă, fiind pentru prima dată când acest tip de rachetă antirachetă americană a fost folosită într-o situație reală.

Nu este de neglijat influența pe care acțiunea Iranului o are aupra situației economice mondiale.

La sfârșitul săptămânii trecute, declarațiile Iranului privind declanșarea unui atac asupra Israeluui au dus la creșterea abruptă a prețului petrolului și devalorizarea importantă a acțiunilor la Bursa din New York.

Evident reacția în urma atacului Iranului vă aduce, de la începutul săptăânii, noi efecte negative asupra economiei globale, pe care le va resimți și economia românească.

Reacția internațională a fost variată, funcție de interese.

Statele Unite, țările europene, inclusiv România, au condamnat dur acțiunea belicoasă a Iranului, Rusia a considerat că Iranul are dreptul să se apere, deși teritoriul Iranian nu a fost atacat, iar multe alte state s-au abținut a-și manifesta atitudinea, ascunzându-se după weekend. Se remarcă China, care tradițional așteaptă o perioadă de timp înainte de a-și declara poziția.

Acțiunea Iranului similară cu atacul Rusiei în Ucraina, încalcă nenumărate convenții internționale, ceea ce dovedește că o dată deschisă calea prin acțiunea ilegală a Rusiei se poate întâmplă orice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.