Dan MIHĂESCU ■
După o pauză de 16 ani, impusă de meschinele interese mercantile ale administrației publice tutelate de bicefalia socialiștilor de caviar Constantinescu-Mazăre și cu mâna oneroasă a managerului Dan Căpățână, marți 15 iulie a.c. noua echipă de conducere a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța, cu largul concurs al președintelui Consiliului Județean, Florin Mitroi, a reușit reluarea procedurilor de chirurgie endovasculară odată cu inaugurarea noului Laboratorului de Angiografie și Cateterism Cardiac (LACC).
Totul a fost un gest de voință și determinare, evenimentul medical petrecut marți la SCJU Constanța fiind posibil prin valorificarea optimă în tratamentele curente a unui angiograf biplan primit în folosință în urmă cu șapte ani, pentru teme de cercetare, prin proiectul finanțat cu fonduri europene “Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare, dezvoltare și crearea de noi infrastructuri – DIPCDCI” tutelat de Academia de Științe Medicale din România, sub coordonarea prof. dr. Radu Deac.
Potrivit CJ Constanța, prima coronarografie cu cateterizare efectuată în noul laborator de echipa condusă de dr. Mustafa Adnan – medic primar cardiolog cu competență națională și europeană în cardiologie intervențională, dr. Mihai Spălățelu – medic specialist cardiolog și asistenta medicală Georgiana Pocea a avut ca beneficiar un pacient de 68 de ani, cu afecțiuni cardiace cronice și multiple stentări coronariene. Acesta s-a prezentat cu durere toracică persistentă, iar coronarografia a evidențiat o leziune critică prin restenoza intrastent, la nivelul stenturilor implantate anterior (în urmă cu 8 luni). Echipa medicală a realizată cu succes repermeabilizarea vasului afectat, prin implantarea a două stenturi de ultimă generație, evoluția periprocedurală fiind favorabilă.
Referitor la acest moment din parcursul programului de relansare a serviciilor medicale publice în SCJU, Președintele CJC, Florin Mitroi a ținut să declare: „O promisiune împlinită pentru mii de oameni care, până acum, nu aveau acces la o investigație vitală pentru inimă: coronarografia. Pentru unii pare un termen medical complicat, dar pentru mulți pacienți înseamnă, pur și simplu, șansa la viață. Am spus mereu că nu putem vorbi despre dezvoltare, despre viitor, fără să vorbim despre sănătate. Fără spitale dotate, fără medici bine pregătiți și fără acces rapid la diagnostic și tratament, oamenii rămân vulnerabili. Un om bolnav, amânat sau plimbat dintr-un oraș în altul, este un om în pericol. Am investit și vom continua să investim în sănătate, pentru că nu este vorba despre cifre, ci despre viețile celor dragi nouă.”
/responsivevoice]