Acasă PAMFLET Suavul cântec de adio al „păsării-spîn”

Suavul cântec de adio al „păsării-spîn”

15865
0
Imagine prelucrată în scop ilustrativ
Imagine prelucrată în scop ilustrativ

Luigi FRIGIOIU ■

Cine ne salvează de “salvatore della patria”?

Acum câțiva ani, prin intermediul unor cunoștiințe, am intrat în atmosfera Uniunii Salvați România (USR) – Constanța după ce o lungă perioadă (vreo 15 ani) fusesem un devotat soldat în oastea patrioată a lui Corneliu Vadim Tudor, militant credul și membru cotizant în slujba idealului național. Abia într-un târziu m-am lămurit că ideea romantică a României Mari e o parabolă vetustă vânturată de politicieni aplicați și atunci mi-am zis să salvez ce-mi mai rămăsese din abnegația militantă și din experiența organizatorică căci ideea înregimentării sub noile falduri politice părea pe cât de caraghioasă, pe atât de provocatoare. Băgasem de seamă că fiecare lider local userist se percepea ca un fel de “salvatore della patria” dar cu tot macismul lor oamenii aveau nevoie de o călăuză prin județ iar eu îl bătusem în lung și lat, de la Vama Veche la Mihai Viteazu și de la Ostrov la Hârșova. Așa că am pornit iarăși entuziast, cu noii tovarăși de drum, să vedem ce-o ieși?!

Filiala avea în frunte un careu de ași care cu timpul s-a transformat într-unul de “nași”. Taciturnul Remus Negoi era ca piticul Mutulică “cade-n cur și se ridică“, al Albei ca Omătul. Nu făcea mai nimic, de aceea a avut timp să se strecoare în fruntea listei USR Constanța pentru Senat în 2020 și din nou acum, în 2024.

Clanul Sopranu

Despre Dumitru Caragheorghe se spunea ba că e penelist vopsit, ba că e pesedist acoperit. Oricum, un armân trebuia să fie și în conducerea locală USR, ca în toate celelalte filiale de partid din Constanța. De acoperit, omul își acoperea doar chelia inteligentă cu diverse fesuri, glugi și șepci, pe post de meșe. Nu de alta, dar frunte lui, lată și luminoasă, concura cu blitz-urile fotoreporterilor la ședințele de partid.

Cel mai activ dintre toți era Mihai Ochiuleț, probabil, datorită meseriei: prof de sport și antrenor de tenis. Mereu cu “ochi-n patru”, Ochiuleț alerga din zori și până-n seară prin sediu, ca-n poveștile cu feți-frumoși și balauri, de parcă se pregătea pentru un meci cu Nole Djokovic.

Pe cel de-al patrulea as USR-ist, “el lider maximo”, Stelian Ion, n-am avut onoarea să-l cunosc personal. Era, deja, deputat la primul mandat și trăgea sforile filialei prin Parlament. La toate ședințele, ceilalți trei se întreceau să-și arate susținerea față de boss. Din osanalele înălțate, am afla că Stelian e jurist, avocat, familist, baschetbalist, corist (cu o sau u, nici nu mai contează) și câte și mai câte. Ba chiar, Ochiuleț a declarat presei: “Stelian își spală singur mașina. L-am văzut cu ochii mei!”. Iar ochiul lui Ochiuleț nu se poate înșela… Cât privește trecutul său măzărist, povestea cu garsoniera era considerată de echipa lingușitorilor un păcat al tinereții ce trebuia uitat. Mai, mai să ne lămurească de faptul că în realitate ar fi fost obligat să-și ia ANL printr-un fel de șantaj sentimental, de către rău-voitorii din primărie, ca să-l aibă la mână, cumva!

La vremea respectivă, am făcut împreună, vreo două-trei ture prin județ. Localnicii din diverse comune păreau interesați de noua formațiune, câteva filiale dădeau să se pună pe picioare când de-o dată, de la București a venit ordinul de schimbare a modificării. Județul rămâne de izbeliște, tot poporul userist trebuie să sprijine candidatura lui Stelian Ion la Primăria Constanța!

De mine au scăpat ușor; mi-au transmis că ei, ditamai salvatorii patriei nu mai pot colabora cu un fost PRM-ist! I-am salutat din mers și mi-am văzut de ale mele. Le-am urmărit însă cu interes drumul politic, mai ales că se vedea clar a duce spre nicăieri. Și într-adevăr, la alegerile din 2020, în cele 70 localități ale județului, USR Constanța nu a “scos” nici măcar un singur primar. La bilanțul dezastruos s-a adăugat eșecul de la Primăria Constanța. Repetat în 2024, când Stelian Ion și-a reconfirmat statutul de “looser”. Dar de acum omul notru știa bătaie, că mai luase.

În mandatul 2020-2024, USR s-a aruncat la guvernare cum sare un parașutist în gol din avion. Fără parașută, doar cu idei absurde politic și propuneri paralele realității sociale, lansate cu trufie inexplicabilă și foame mare de putere absolută. Închipuiții salvatori patriotarzi s-au războit cu toată lumea, inclusiv cu partenerii liberali. Ai a însemnat bomboana de pe coliva useristă. Deși le curgeau, pofticios, balele, au fost alungați de la guvernare precum câinii din fața măcelăriei. Negativismul USR a declanșat formarea monstruoasei coaliții care distruge acum ce-a mai rămas din România iar acum, schelălăind ca maidanezii, useriștilor nu le-a mai rămas decât să se muște între ei. Motive sunt: locurile eligibile s-au înjumătățit iar tendința e descrescătoare…se grăbesc către lada de gunoi a istoriei.

Ce ești tălică, domnule sopran: pițigoi castrat sau pasărica-spîn?

Terminatorul USR Constanța este, însuși, Stelian Ion. Mai mult corist la Vox Maris decât avocat în barou, băiatul se află, nu doar în căutarea sinelui, a identității politice dar și a primului proces câștigat. Și-a arătat pe deplin incompetența profesională când era ministrul Justiției. N-a reușit să scoată din pușcărie pe nici unul dintre adevărații săi șefi mafioți mazăriști. Sigura calitate a lui Stelică pasărea-spîn rămâne vocea deosebită, de sopran sau de pițigoi castrat, dacă vreți… Adăugată la mecla-i imberbă, asta îi accentuează aerul de adolescent întârziat și neliniștit, veșnic în căutare de funcții publice, bine plătite. A obținut locul 1 pe lista USR Constanța la Camera Deputaților pentru al treilea mandat. Îl pregătește, deja, pe al patrulea, în consecință, a distrus filiala. El e cel care n-a mișcat un deget când colegului de partid, viceprimarului USR, Cocargeanu, i-au fost retrase atribuțiile pentru că nu vota cum dorea Chițac.

Acuma, mai nou, după “Coca”, următorii sacrificați în stilul stalinist sunt chiar marii lui susținători, consilierii Ochiuleț și Caragheorghe, deveniți între timp aprigi contestatari ai păsării-spîn. Dacă lumina cheliei celui din urmă s-a stins fără zgomot, nu același lucru se poate spune despre ochiul vigilent al lui Ochiuleț. Ca un veritabil tenismen politic, a apelat la întreg arsenalul tehnic: lovituri de dreapta, revere, stop la fileu, passing shot, lung de linie, loburi. În zadar, arbitrii lui Stelian au semnalizat că toate mingiile returnate de Ochiuleț sunt “aut”. Ca și el, de altfel. În disperare de cauză, a apelat la conducerea centrală dar zarzavagioaica din Câmpulung e prea ocupată cu promovarea propriei imagini de țață precupeață. Și uite așa, cel mai vizibil consilier USR, Mihai Ochiuleț, s-a transformat din tenismen în penismen. A luat-o în mână și-o freacă în gol. “C-așa-i în tenis!”, cum spunea nemuritorul Toma Caragiu într-unul din memorabilele sale cuplete din tele-revelioanele de pe vremuri.

Pe sopranul Stelian Ion îl informăm că pasăriea-spin, după ce cântă printre ramuri, se aruncă cu pieptul înainte în țeapa cea mai ascuțită din calea sa. Pasărea, cu spinul înfipt în piept, agonizează dar scoate un tril mai dulce decât al privighetorii sau al ciocârliei. Se vede treaba că obiceiul păsării-spin a fost preluat și de a noastră pasărea-spîn de la Constanța. Pentru că la USR am urmărit o sinucidere electorală publică. În politică, ca și în viață, atunci când aroganța se combină în proporție egală cu prostia, rezultatul e zero absolut.                                                                                                                               

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.