Dan MIHĂESCU ■
Surse militare au declarat pentru SENTINELA că anchetatorii, ce instrumentează dosarul dublei catastrofe aeriene din noaptea de miercuri 2 martie 2022, au intrat în posesia probelor informatice descăracte de pe înregistratoarele de zbor (cutiile negre) ale celor două aeronave ale Forţelor Aeriene Române (FAR) prăbuşite între localităţile Cogealac şi Gura Dobrogei, judeţul Constanţa, la scurt timp după decolarea de la Baza Aeriană 57 Mihail Kogălniceanu.
Conform surselor citate, informaţiile privind parametri de zbor au fost recuperate de pe înregistratoarele de bord şi descărcate pe suport electronic de către specialiştii companiei AEROFINA SA şi urmează a fi analizate şi interpretate de experţi. Totodată procurorii militari vor audia şi înregistrările convorbirilor purtate între controlorii de trafic şi piloţii militari, de la decolarea aeronavelor până la producerea dezastrelor, pentru elucidarea cauzelor ce au provocat cele două catastrofe aeronautice.
Resturile celor două aeronave, avionul MiG 21 LanceR şi elicopterul IAR 330 PUMA, recuperate integral de la faţa locului, au fost transportate şi depozitate în siguranţă la Baza Aeriană 86 Borcea, fiind înregistrate ca probe materiale până la finalizarea anchetei.
În legătură cu desfăşurarea anchetei, Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a informat pe 4 martie că s-a dispus efectuarea necropsiilor şi a expertizelor medico-legale genetice ale celor opt victime de la bordul aeronavelor prăbuşite şi urmează să se dispună o expertiză tehnico-judiciară în vederea stabilirii cauzelor şi împrejurărilor producerii evenimentelor şi să se solicite documentele referitoare la misiunile pe care le executau cele două aparate de zbor. De asemenea, se va proceda la identificarea şi audierea tuturor persoanelor care pot contribui la lămurirea situaţiei de fapt.
“Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti constituie un dosar penal pentru neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi ucidere din culpă, în cazul dublului accident aviatic”, se arată într-un comunicat publicat pe 4 martie pe pagina de Facebook a Ministerului Public.
Până în prezent, dosarul este instrumentat de col. magistrat Claudiu Lazăr, de la Circumscripţia Constanţa a Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti.
_pai au zburat in conditii meteo grele si de noapte .. tinind cont de acestea este clar ca misiunile impuse nu au putut fi indeplinite in conditi de siguranta .. ca atare se impune o restrictionare a zborurilor de noapte si n conditii meteo grele ..