Acasă FOILETON Epidemia politică de icter galben şi ciumă roșie este devastatoare pentru Constanța!

Epidemia politică de icter galben şi ciumă roșie este devastatoare pentru Constanța!

8152
1

Luigi FRIGIOIU ■

Motto: Cocargea cardea / Vergil o mura / O mura, mura / Ce mișto!

Oficial, la Constanța, PNL a câștigat ultimele alegeri. Dar consilierii părăsesc, ca șobolanii, corabia tot mai șubredă a Amiralului fără busolă și fără timonă. Viceprimarul Cocargeanu nu mai are atribuții, city-managerul Ovanezian a demisionat. Atunci, cine suflă în pânzele corabiei și o direcționează, hotărât, spre destinația Puerta Blanca? Păi, Măzărică și Nicușor Constantinescu a fost înlocuit cu alt cuplu, la fel de penal și de nociv Ion & Felix, tot din marea “famiglie” PSD…care cică la Constanţa este chiar acronimul de la Partidul Stroe Dumitrache.

Apariții caragialești: primul, un fel de Jupân Dumitrache zis “Titirică-inimă rea” din O noapte furtunoasă; al doilea, jupân Stroe zis “Felixică-burtă grea”, ca să păstrăm stilul lui nenea Iancu. Sunt foști ofițeri din Marina Militară, spovediți la Mănăstirea Secu. Au pornit împreună să facă bani cu firma “2×1 Holding”. După 30 de ani, sunt tot umăr la umăr, “doi într-unul”, nedezlipiți ca siamezii. Astfel, “organelor” le va fi ușor la arestare: vor folosi doar o singură pereche de cătușe.

2×1 = milioane de cocorici

Naşul care le-a miruit intrarea în afaceri a fost viceamiralul (r) Gheorghe Anghelescu, fost șef de Stat Major al Forțelor Navale, tovarăș cu generalul filo-rus Vasile Ionel zis Ochi de Şarpe, consilierul lui Ilici-Iliescu. În 1993, viceamiralul Anghelescu introduce “2×1 Holding” pe lista furnizorilor Marinei Militare și plătește, în avans, 500.000 USD pentru achiziționarea de combustibil. S-au adus, doar, 10 de tone motorină în curtea Marinei, dupa care s-a constatat că nu mai e loc de depozitare! Restul banilor au rămași “depozitați” în contul firmei.
„2×1 Holding” a cumpărat un cămin de nefamiliști din Medgidia cu 54 milioane lei. După ce l-au văruit, Stroe si Dumitrache au vândut căminul către Ministerul Apărării cu 1 miliard! Fulminanta afacere a fost îngropată de Curtea de Conturi.
Printre alte activități, firma lui Stroe si Dumitrache a patentat şi pâinea înnobilată cu mucegai, furnizată unităților Marinei Militare, varianta complementară dobrogeană la brânza Bleu d’Auvergne, Roquefort sau Saint Agur. Conform declarațiilor beneficiarilor, „pâine aplatizată, cu gust amar”. N-a contat calitatea, contractul a fost mereu prelungit, banii trebuiau să circule…

Cel mai tare tun a fost privatizarea Șantierului Naval Midia, redenumit “2X1 Holding Cape Midia Shipyard S.A.”. Și în prezent cică un dosar de cercetare al “afacerii” zace nerezolvat, rătăcit prin sertare. Navele defecte ale Marinei Militare intrau în șantierul „2×1 Holding” de la Midia. Exemplu: fregata „Mărășești” care ar fi avut nevoie de lucrări la axele elicei. Valoarea contractului (7,5 miliarde lei) a fost încasată, însă, nava se pare că a fost doar curățată și revopsită. Ulterior, fregata s-a curăţat singură înregistrând multiple defecțiuni. După aceeași rețetă au fost “reparate” și alte nave, urcate pe docul „2×1 Holding”.                             

După privatizarea „de succes” a Șantierului naval Midia, a urmat General-Taxi SA și lanțul de farmacii Eurosantis. Între timp, cumplul tragico-comic Stroe & Dumitrache și-a extins afacerile în turism, comerț etc, până au reușit să intre în topul celor mai bogați oamenii din România.

Hai cu vraja pe la RAJA!

Pentru că banul public e cel sigur, marele afacerist Felix Stroe a redevenit bugetar: director de Regie Județeană – RAJA. Iar la apă se știe, dacă nu curge, pică! Stroe a dezvoltat RAJA în cel mai mare operator regional de alimentare cu apă şi epurare în cinci județe! Secretul succesului regiei: constănțenii plătesc cea mai scumpă apă din țară!                             

Puterea financiară trebuia consolidată cu funcții politice. Așa că Stroe și Dumitrache au luat partidele la rând de la dreapta la stânga. Au făcut un ocol, 360 de grade, ajungând, exact, de unde au pornit: la PSD (fost PCR, fost FSN, fost PDSR). Partidul bolșevicilor năpârliți în democrați, al se-curiștilor deghizați în familiști-afaceriști. Felix Stroe e președintele Organizației Județene, iar Ion Dumitrache președinte Organizației Municipale. Astfel, PSD a devenit Partidul Stroe Dumitrache, semn că-i pe persoană fizică!

● Junii corupți  
Ca să nu-și strice ochii uitându-se toată ziulica la telenovele și ca să-i găsească o preocupare, Ion Dumitrache și-a băgat fata în Parlament. Din 2008, de patru mandate, Cristina Dumitrache e deputat PSD de Constanța! Fată tăcută de felul ei, vorbea răspicat doar la depunerea jurământului. “Da, jur!” Apoi intra într-un fel de “silenzio stampa” întreg mandatul. Până la următorul jurământ. Când, în sfârșit, s-a hotărât să deschidă gaura gurii “EBA de la 2×1” a cerut legalizarea canabisului, nu de alta dar ca să sporească afacerile lanţului de farmacii deţinute de familie. Se pare că fetele marinarilor au preferințe comune…                                                                                                      

În schimb, Cosmin Stroe, băiatul lui Felix, e mult mai activ. Firma sa, “Cali Fishing & Hunting”, a bătut palma cu toate instituțiile publice din județ. Oficial, 2500 contracte de achiziții publice! Schema de multiplicare, tip Caritas, e simplă: Stroe-junior cumpără cu 1 leu și vinde către instituțiile statului cu 10! Ca la nuntă: “De la Tata Felix pentru Cosminel, contracte fără număr! Să trăiască!”. Legătura dintre personajele noastre – decupate, parcă, din Caragiale – cu poezia “Junii corupți” scrisă, la supărare, de nea Mișu a lu tan’ Veronica de pe faleză e, nu întâmplătoare, ci, inevitabilă…Cetățenii Constanței sunt îngroziți: toți s-au convins că epidemia politică de ciumă roșie încrucișată cu icter galben e mai periculoasă decât orice molimă. Iese un căcăniu de toată frumusețea, întins ca o metastază, fără leac, peste întregul oraș.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.