Acasă Eveniment Facem plajă la Corbu…”chiar cu prețul vieții”?

Facem plajă la Corbu…”chiar cu prețul vieții”?

14260
1
Sursa: Sentinela
Sursa: Sentinela

Dan MIHĂESCU ■

Mai ţineţi minte avertismentele publice transmise prin presă, în toiul verii, care ne atenţionează asupra pericolului extrem al expunerii îndelungate, fără protecţie adecvată, pe plajă? Dar vechiul jurământ militar care se încheia în notă dramatică: … “chiar cu prețul vieții”? Ei bine, în acest sezon estival litoralul românesc are o superofertă pentru boemii ce preferă exotismul colţurilor de natură sălbatice din arealul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. La 20 de minute de Constanţa, à côté de Mamaia Nord, cum alintă fiţoşii adevăratul nume al Năvodariului, despre care cred că ar avea rezonanţe cam rurale, pe Plaja Corbu turiştii sunt notificaţi că anul acesta băile de soare şi de mare pot dăuna grav sănătăţii…!

Sursa Sentinela

Panouri informative instalate reglementar, pe nisipul plajei, de Ministerul Apărării Naţionale (MAN), la limita perimetrului de unde începe terenul afectat Poligonului Capul Midia, redenumit acum Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană General de brigadă Ion Bungescu, notifică pericolul la care se supun turiştii, fiind vorba despre radiaţiile electromagnetice emise de radarul sistemului antirachetă franţuzesc SAMP/T MAMBA, instalat anul acesta pentru a combate ameninţările de securitate generate de agresiunea Rusiei în Ucraina. Obstacole din sârmă ghimpată şi bariere specifice tip capră, din cherestea de brad marchează vizibil perimetrul militar tăindu-ţi orice chef de mare, de soare, de aventură în sălbăticia naturii, mese de peşte şi vâjâitul valurilor ascultat dintr-o cochilie de rapana.

Sursa Sentinela

O fi bine, o fi rău, nu comentez situaţia fortuită şi nivelul măsurilor de securitate sau importanţa ajutorului acordat de Franţa prin dislocarea bateriei MAMBA la Capul Midia, unde a fost creat practic cel de-al doilea scut de apărare aeriană, după cel american de la Deveselu. Cert este că viaţa noastră a fost dată total peste cap, că nu mai putem fi cei de anul trecut sau de acum doi ani şi că trebuie să ne acomodăm, să luăm totul aşa cum este şi să ne găsim un nou confort chiar şi în convieţuirea alături de…

Sursa: Sentinela

Pericolul pentru sănătatea turiştilor care vin să facă plajă la Corbu, poate să fie reprezentat de expunerea îndelungată la radiaţiile în badă X, emise de  Radarul Arabel, din componenţa sistemului MAMBA şi care practic utilizează principiul funcţional al unui imens cuptor cu microunde.

Potrivit datelor tehnice Arabel este un radar multifuncțional X-Band 3D cu putere de vârf (peak power) de: 150 kW, care operează pentru supraveghere, urmărirea țintei și ghidarea rachetelor. Antena cu matrice de fază dreptunghiulară folosește 4.000 de elemente. Sistemul poate urmări până la 100 de ținte simultan și poate gestiona transmiterea pe legătura ascendentă a comenzilor de ghidare către 16 rachete simultan.

Sursa Sentinela

Banda X este utilizată în aplicații radar, inclusiv în undă continuă, în impulsuri, cu polarizare unică, cu polarizare dublă, radar cu deschidere sintetică și rețele de fază. Sub-benzile de frecvență radar în bandă X sunt utilizate în instituții civile, militare și guvernamentale pentru monitorizarea vremii, controlul traficului aerian, controlul traficului maritim al navelor, urmărirea apărării și detectarea vitezei vehiculelor pentru aplicarea legii.

Banda X este adesea folosită în radarele moderne. Lungimile de undă mai scurte ale benzii X permit imagini cu rezoluție mai mare de la radarele de imagine de înaltă rezoluție pentru identificarea și discriminarea țintei.

Sursa Sentinela

Segmentul de bandă X de la 10,15 la 10,7 GHz este utilizat pentru bandă largă terestră în multe țări, cum ar fi Brazilia, Mexic, Arabia Saudită, Danemarca, Ucraina, Spania și Irlanda, chiar şi furnizarea de internet prin cablu clienților, utilizează unele frecvențe de bandă X.

Datele tehnice ale echipamentului militar francez montat la Capul Midia precizează că SAMP/T este un sistem antirachetă, componentele cheie constând în interceptorii Aster 30 și radarul multifuncțional Arabel cu o rază de descoperire de 100 km, programul asigurând interoperabilitatea cu alte sisteme antiaeriene din NATO. MAMBA este un sistem antirachetă destinat protecției împotriva amenințărilor aeriene curente și viitoare, incluzând rachetele de croazieră, aeronave cu și fără pilot și rachete balistice cu o rază de acțiune de până la 600 km.  Instalația de lansare este montată pe un camion pe șasiu 8X8, care transportă cele opt containere în care se află rachetele, lansarea acestora făcându-se din poziție verticală. Cele 8 rachete de pe o instalație de lansare pot fi lansate într-un interval de 10s, două rachete putând fi lansate în mai puțin de o secundă. Instalaţiile de lansare pot fi dispuse până la o distanţă de 10 km de radarul Arabel.

SAMP/T poate descoperi și angaja ținte la 360°, având până la 48 de rachete gata de tragere. Sistemul poate urmări până la 100 de ținte și poate angaja 10 ținte simultan.  SAMP/T are o protecție mărită la bruiaj și este deservit de un număr redus de personal. Acesta poate fi dislocat rapid putând opera singur sau ca parte a unei arhitecturi de protecție antiaeriană mai largi.

Sursa Sentinela

Sistemul ASTER 30 SAMP/T MAMBA este conceput pentru a satisface nevoile de apărare aeriană pe rază medie şi lungă de acţiune în misiuni de protecţia forţei de luptă sau protecţia zonelor de mare valoare. El poate funcţiona în modul de sine stătător sau poate fi integrat într-o reţea coordonată, aşa cum s-a decis şi pentru sistemul de la Capul Midia. MAMBA se bazează pe interceptorul Aster 30, care este o rachetă în două trepte. Viteza maximă a rachetelor Aster 30 este de 4,5 Mach (de 4,5 ori viteza sunetului), iar altitudinea de zbor depăşeşte 20.000 de metri. Aster 30 are capacitatea de a intercepta ţinte aflate la altitudini cuprinse între 50 de metri şi 20 de kilometri.

1 COMENTARIU

  1. Deci! Facem sau nu baie la Corbu? Eu care am o casa in zona, va provoc să mergeți să vedeți ce frumos sunt plancarde cu accesul interzis iar militarii de diverse naționalități defilează în izmene tăiate și fac grătare. S-a dus dracu tara asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.