Acasă PAMFLET Mizerabilii +

Mizerabilii +

17668
0
Imagine prelucrată în scop ilustrativ
Imagine prelucrată în scop ilustrativ

Dan MIHĂESCU  ■

Săptămâna trecută am aflat din presă că Tiberius Dănuţ Epure, fostul rector al Universităţii Ovidius din Constanţa condamnat în 2015 pentru luare de mită, cere revizuirea dosarului său, la Tribunalul Ilfov, și că noul termen a fost stabilit pentru data de 18 octombrie 2023, ceea ce înseamnă că până acum s-a mai judecat cel puțin încă un termen.

Ce să zic, informația m-a buimăcit și deduc că urmează a se țese o cumplită intrigă prozaică; personajul nostru principal e comparabil cu celebrul Jean Valjean dar cu semnul aritmetic + căci fără să fi dovedit că a învățat lecția episcopului Bienvenu, pentru a-și răscumpăra păcatele de ocnaș prin bunătatea și generozitatea răsfrânte asupra semenilor, el pare capabil să și-l facă avocat pe însuși Inspectorul Javert.

Imagine prelucrată în scop ilustrativ

Și ca mizanscena să fie completă, mă gândesc că dacă atunci când a fost osândit l-a avut apărător pe celebrul Marian Nazat – procuror, avocat, scriitor, publicist, ar fi trebuit să aștepte „să se albească” până când concitadinul său Cristian Deliorga, alt legalist faimos, și-ar fi încheiat stagiul metamorfozării profesionale. “Roșcovanul” a depus jurământul în sistem în 1982 ca procuror, apoi membru și vicepreședinte CSM, puțin anchetat de DNA, judecător la Tribunalul Constanța, președintele Judecătoriei Mangalia, judecător la Curtea de Apel Constanța și acum judecător Constituțional la propunerea PSD. Mă gândesc că, fiert pe muncă cum se arată, după 2028 “Roșcovanul” ar putea să îmbrace și roba de avocat și poate, cine știe, unul ca el pomădat pe chelie și uns cu toate alifiile va fi impresionat în cele din urmă onorata instanță cu un ropot de lacrimi, cum se zice că ar fi făcut și cu anchetatorul din dosarul fraudării concursurilor pentru procurori, când ditamai muntele de om cică ar fi izbucnit în plâns de emoție.

Imagine prelucrată în scop ilustrativ
Imagine prelucrată în scop ilustrativ

Dar eu totuși vreau să cred că și pentru capacitățile și puterile senzoriale și paranormale ale unuia drapat în robă roșie sau neagră tot e nerealist, să speri că ce? Ce să facă, să dovedească faptul că Jean Valjean al nostru a fost condamnat neconstituțional în baza propriei declarații dată în fața instanței unde recunoaște că știa că o să primească un cadou dar nu bănuia că o să fie în bani, deși complicele său ce racola clienți care să-și cumpăre admiterea la facultate, fusese înregistrat ambiental când i-a spus anchetorului sub acoperire prețul mitei, 4000 de euro? Mai ales că n-a fost un capăt de țară; la vremea respectivă, în 2013, niște ăia de la DNA au făcut atâta tevatură pentru niște amărâte de mite interceptate, una de vreo 4000 alta de vreo 5000, euroi zic, că-i venea și lui Jean Valjean să se strâmbe de râs de tot deranjul și cheltuiala făcută…Oricum el și-a asumat oarecum întâmplarea nefericită, ca să vadă onorata instanță oarecare bună-voință din partea lui și a zis, mai din colțul gurii, ceva gen: Ale tinereții valuri, știți! Și tind să-l cred că dacă i s-ar da prilejul ar dovedi că nu repetă greșeală; acum ar ști cum să opereze ireproșabil căci atâta lucru a învățat și el prin beciurile facultății de drept: fără urme, fără martori, ubicuu ca Dumnezeu.

Mă rog, s-au mai văzut minuni pe lumea asta și dacă o fi să fie asta e! Dacă o să fie decizie de albire în instanță, ne vom închina la Preacinstitul Jean Valjean ca la Maica Precista. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.