Manuel VLĂDUȚ ■
În ultimul articol cu referire la situația din Israel, îmi puneam întrebarea care va fi următorul stat intrat în jocul războiului recent izbucnit? Iată că răspunsurile posibile încep să se prefigureze, ținând cont de ultimele evenimente și de poziția adoptată de lumea islamică, dar și de țări ale Occidentului.
În Europa, de pildă, există temeri majore că – pe fondul protestelor masive pro-palestiniene ale migranților de origine islamică, conflictul se poate extinde și aici. Se cunoaște deja, poziția Statelor Unite ale Americii care și-a afirmat sprijinul pentru Israel și a dislocat deja forțe și mijloace navale în estul Mediteranei. Marea Britanie și ea, a trimis în sprijin un port-avion, solidară cu SUA și Israel.
Nu pot să nu remarc deasemenea, declarația cinică a lui Putin – ”un asalt terestru israelian asupra Fâşiei Gaza ar duce la pierderi printre civili (palestinieni) absolut inacceptabile” – care se face că uită atrocitățile și crimele de război săvârșite din ordinul său de armată rusă, în Ucraina.
Toți par că vor să ajute, se opun războiului, cheamă la calm și rațiune, dar faptele… spun altceva.
Este cunoscut sprijinul fățiș al Iranului față de gruparea teroristă Hamas; cum la fel de cunoscut este că Iranul nu mișcă nimic fără acceptul Rusiei:.. Lumea islamică s-a polarizat în sprijinul palestinienilor și chiar și state ca Pakistan, care are o relație specială cu Statele Unite, par să oscileze. Arabia Saudită și-a reconciliat relația sa cu Iranul; însăși aderarea sa împreună cu Egiptul și Emiratele Arabe din august la BRICS, au consecințe geostrategice majore!
Nu în ultimul rând, un actor important în aceste evenimente cruciale care se desfășoară direct sub privirile noastre, este Turcia. Președintele Erdogan a cerut reconciliere și evitarea vărsării de sânge, oferindu-se să medieze conflictul israeliano-palestinian. „Nu va exista pace fără o Palestină independentă şi suverană”, a afirmat el, adoptând astfel o poziție clar pro-palestiniană. Sunt chiar surse care afirmă că s-a ordonat deplasarea unor nave de război turcești în apropierea apelor teritoriale israeliene. O fractură a consensului turco-american în zonă, sau mai rău, divergențe politico militare între SUA și Turcia care sunt primele două puteri armate din NATO, ar crea probleme grave pentru viitorul NATO și al Uniunii Europene. Iar Turcia, a mai avut ocazia să-și spună cuvântul în fața Americii… Să nu uităm momentul anului 2016 când Erdogan a ordonat oprirea energiei electrice la baza NATO de la Incirlik (unde SUA are depozitate arme nucleare), unde 2700 de piloți americani și personal tehnic, cu familiile lor, au fost IZOLAȚI în baza aeriană, cu curentul TĂIAT. Monedă de SCHIMB pentru extrădarea lui Gülen, opozantul și dușmanul său. Care ar fi consecințele globale ale unei confruntări – chiar și politice, dintre cei doi mari aliați, Turcia și SUA?
De observat în același timp, scăderea majoră a atenției mass-media și în consecință, a opiniei publice, asupra războiului din Ucraina. Pe fondul slăbirii solidarității statelor est-europene ca Ungaria, Polonia, Slovacia, față de cauza ucraineană, o mutare a atenției generale și o redirecționare de ajutoare financiare, armament, chiar forțe și mijloace militare spre Israel sau Palestina, ar fi clar în detrimentul Ucrainei și doar în folosul Rusiei! Iar Rusia, cu siguranță, nu e străină de provocarea organizației teroriste Hamas în Israel și de situația ce urmează a se contura în favoarea sa.
Și mă mai întreb: Organizația Națiunilor Unite mai există? Iar dacă da, nu e timpul să-și spună cuvântul și să acționeze? Căci dacă nu o va face, ne vom îndrepta cu toți, Orientul și Occidentul, spre capătul fundăturii: Războiul!
Foto: Reuters, Mediafax, Agerpres.
Pe aceeași temă: Israel: Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte!