Dan MIHĂESCU ■
Un spion moscovit „beat muci” a fost arestat în urmă cu câteva zile la Paris după ce serviciile occidentale de contraspionaj au primit informații că acesta, în repetate rânduri, a provocat incidente publice pe parcursul cărora amenința cu poziția sa de agent FSB și chiar își flutura legitimația oficială ce-i atesta apartenența la serviciul secret rus, find în stare avansată de ebrietate .
Presa europeană și americană relatează cu titluri explozive o surprinzătoare operațiune a serviciilor de contraspionaj occidentale în urma căreia a fost arestat, la începutul acestei săptămâni, cetățeanul rus Kirill Gryaznov, rezident francez în ultimii 14 ani, acuzat fiind de complotare pentru organizarea de sabotaje la Jocurile Olimpice de la Paris.
Potrivit oficialilor francezi, Kirill Gryaznov, în vârstă de 40 de ani, a fost arestat duminică 21 iulie, în apartamentul său din centrul Parisului, unde autoritățile au găsit documente legate de apartenența sa ca ofițer FSB la unitatea de elită 29155, o echipă de sabotaj, asasinat și operațiuni speciale cu legături directe cu GRU. De asemenea, s-a stabilit că și fratele său are legături cu FSB și de cazul otrăvirii fostului agent KGB Serghey Skripal. În locuința lui Griaznov avea, de asemenea, dosare sensibile aparținând unui colonel Spetsnaz din cadrul departamentului de aviație al GRU.
Kirill Gryaznov a fost arestat sub acuzația de divulgare de informații către o putere străină în scopul de provocării de ostilități în Franța. Se pare că spionului FSB i-a fost interceptat un apel telefonic în cursul căruia a făcut afirmația: „Francezii vor avea o ceremonie de deschidere cum nu a mai fost niciodată”. Presa internațională mai relatează că Gryaznov a intrat în atenția serviciilor de contraspionaj după ce unii marotiri au relatat că și-a fluturat actul de identitate ce-i dovedea apartenența la FSB, în timpul unei cine la restaurant, și spunându-le vecinilor de masă că are o misiune specială de a perturba Jocurile Olimpice de la Paris. Evident spionul rus dădea vădite semne de ebrietate.
Una dintre multiplele identități false sub care a fost legendat Kirill Gryaznov, în străinătate a fost cea de cursant al celebrei Academii Culinare Le Cordon Bleu, în 2010. Contul său de Instagram are peste 10.000 de urmăritori fiind presărat de imagini atent îngrijite cu mâncare, rețete de clătite sau cu el pozând în costume elegant croite și jachete din blană.
Gryaznov se identifică ca absolvent al Facultății de Drept și înainte de a se muta în capitala Franței a jucat în serialul cineverite-ul de la televiziunea rusă „Alege-mă pe mine” – după modelul emisiunii americane „Burlacul” – în cadrul căreia se identifica drept „om de afaceri și restaurator de succes”.
CV-ul său oficial care circulă pe site-urile din Rusia, îl indică având o carieră anterioară în finanțe, fiind deținătorul a două firme înregistrate în Luxemburg. În timpul petrecut la Luxemburg, Gryaznov a primit un dosar militar confidențial despre maiorul Andrey Belyashov, un veteran al celui de-al doilea război cecen, potrivit e-mailurilor descoperite în urma investigației. Tânărul avocat de la acea vreme primea adesea solicitări prin care i se cerea să verifice profilurile ofițerilor de informații ruși, conform unei anchete realizate de ziarele Le Monde, Der Spiegel din Germania și The Insider. Tot în acea perioadă este datată și coespondența pe care a purtat-o cu Lordul Skidelsky, cu care a fost coleg în Consiliul de Administrație al ROSNEFT gigantul energetic rus, între 2016 și 2021. „Sunt atât de încântat că te-am cunoscut ieri! Sper să ne întâlnim curând la Moscova! Avem multe lucruri despre care să vorbim! Aștept răspunsul dvs.”, îi scria Gryaznov colegului său britanic. Iar Lordul Skidelsky i-a răspuns: „Și eu m-am bucurat să te cunosc – do vskoroi strechi [până data viitoare]. Sunt la Moscova 13-15 și 22-24 aprilie și din nou în iunie.”
Nu este clar dacă cei doi s-a întâlnit mai departe. În 2011 Gryaznov s-a mutat la Courchevel, stațiune de schi franceză cu reputația de a fi un paradisul montan al magnaților, unde s-a insinuat ca Bucătar Șef la „K2”, un restaurant cu stele Michelin preferat de elitele ruse.
Și-a dezvăluit identitatea de Bucătar Șef de lux, către cunoscuți, atunci când a și fost luat în colimator de către servicile europene de informații, în timpul unei vizite în Turcia, unde sosise de la Moscova. Pe 8 mai 2024, i s-a refuzat îmbarcarea într-un avion de la Istanbul la Paris pentru că era prea beat, potrivit rapoartelor. În schimb, bărbatul de 40 de ani a luat un taxi până la granița cu Bulgaria, de unde și-a luat o altă mașină spre stațiunea maritimă St. Vlas, unde deține proprietăți. Aici, la cină, Gryaznov și-a dezvăluit identitatea și misiunea sa sub influența alcoolului, au declarat martorii. Apoi a călătorit la Varna, oraș aflat la 120 km. nord, pentru a lua un zbor înapoi în capitala Franței.
Înainte de a zbura, se spune că agentul FSB a telefonat la Moscova pentru a da asigurări că operațiunea era în curs de desfășurare și că pentru asta a angajat „încă un moldovean de la Chișinău”. Acest detaliu a stârnit interesul anchetatorilor francezi, pentru că ei au descoperit anterior moldoveni care au legături cu grupurile de spionaj rusești ce desfășoară atacuri hibride în Franța.
În mod ironic, „operațiunea de operetă” a spionului FSB Kirill Gryaznov, răpus de vechea meteahnă rusească – alcoolul, mi-a amintit de grozavele întâmplări de la bordul traulerelor românești ce pescuiau pe coasta de vest a Africii, povestite în anii ’80, de finul George Hende, tehnician electronist pe o navă-frigorifică din componența flotei de pescuit cu baza în Las Palmas. Omul relata că zi de zi, starea de conștiență a marinarilor de pescador, ruși-lipoveni în cea mai mare parte, era asemănătoare cu cea a lui Gryaznov, atunci când se grozăvea la necunoscuți cu legitimația de spion. Și tot ca ei, nitam-nisam se luau în gură unii cu alții, amenințători: Băi rahatului, ti manânc cu solzi cu tăt când ajung la Tulcea. Tu știi cine-s io? Io-s sicuristu piscadorului! Ti haliesc băi!!!
Iată că și după 44 de ani, mentalitatea rusească a rămas aceași. Și manierele tot așa!
Asta cu marinari pescari a fost tatre. starea lor naturala este de „matol” dar pe pescador tinea cateva zile pana se termina alcoolul, cand intrau intr-un fel de sevraj care se potolea in doua, trei zile si dupa erau de nota zece in ceea ce faceau.