Acasă Eveniment O să fie grevă!

O să fie grevă!

3622
0

Narcis GAIDARGIU

Consiliul Național al Federației FAIR-MediaSind a anunțat miercuri 26 septembrie că a fost stabilit  calendarul acțiunilor greviste din mass-media  împotriva Guvernului României.

Astfel, în perioada 1-8 octombrie 2024 – o să fie o grevă de avertisment și acțiuni de protest la Radio România iar în perioada 9 – 15 octombrie 2024- greve de avertisment și acțiuni greviste în Societatea Română de Televiziune, Agenția Națională de Presă AGERPRES și ale freelancerilor și membrilor afiliați din instituțiile private de presă.

În cazul eșuării negocierilor cu Guvernul, se ia în calcul declanșarea grevei generale în data de 1 noiembrie 2024 în instituțiile din Cultură și Mass-Media

Consiliul Național al Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind a decis astăzi, 26 septembrie 2024, în ședință extraordinară, calendarul acțiunilor greviste care vor fi declanșate în perioada următoare în sectorul Mass-Media.

Astfel, în perioada 1-8 octombrie 2024 vor fi organizate – grevă de avertisment (1 octombrie, orele 13-15,00)  și acțiuni de protest în Societatea Română de Radiodifuziune. în perioada 9 – 15  octombrie 2024 – greve de avertisment și acțiuni de protest în Societatea Română de Televiziune, Agenția Națională de Presă AGERPRES și instituții private din mass-media/freelanceri.

În perioada 16-30 octombrie 2024 – acțiuni de protest pe plan internațional în cadrul instituțiilor europene organizate cu sprijinul organizațiilor internaționale la care Federația  FAIR-MediaSind este afiliată cu drepturi depline: Federația Internațională  a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Actorilor, UNI Global UNION, UNI MEI și Federația Europeană a Jurnaliștilor.

În funcție de rezultatul negocierilor cu reprezentanții Guvernului, se ia în calcul declanșarea grevei generale în jurul datei de 1 noiembrie 2024 în instituțiile din Cultură și Mass -media.

În perioada următoare, în funcție de rezultatul procesului de strângere de semnături pentru grevă, Consiliul Național al Federației FAIR-MediaSind va stabili și calendarul acțiunilor greviste în instituțiile afiliate din sectorul Cultură: opere, filarmonici, teatre etc.

Au trecut peste 15 luni de când Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – membru fondator al Federației FAIR-MediaSind a solicitat liderilor coaliției aflate la putere ca jurnaliștii români să fie considerați lucrători esențiali, dar și alte revendicări importante pentru apărarea libertății de exprimare și pentru creșterea nivelului de trai al acestei bresle greu încercate. (amănunte aici: De Ziua Presei, MediaSind cere guvernanților să recunoască jurnaliștilor statutul de “lucrători esențiali!”)  Cum era de așteptat, nici până în prezent liderii politici nu au catadicsit să încerce să rezolve problemele semnalate, demonstrând un dispreț total față de munca jurnaliștilor.

Politicile sociale, economice și anticulturale adoptate de Guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu împotriva angajaților din instituțiile din sectoarele Cultură și Mass-Media, subfinanțarea industriei de media prin lipsa oricărei facilități fiscale, refuzul clasei politice de a soluționa situația dramatică în care se află salariații din principalele instituții din mass-media-  Societatea Română de Radiodifuziune, Agenția Națională de Presă AGERPRES, restricțiile guvernamentale în acordarea drepturilor prevăzute în CCM din Societatea Română de Televiziune TVR, situația dificilă a jurnaliștilor freelanceri din România, situația Legii nr 346/2023 care elimină sindicatele din dialogul social în cazul lucrătorilor independenți, lipsa contractelor colective de muncă din Cultură și Mass-Media, decizia Ministrului Culturii, Raluca Turcan, de a desființa Opera Națională din București,  sunt doar câteva dintre motivele declanșării acțiunilor greviste de către singura organizație reprezentativă în sectoarele Cultură și Mass-Media, Federația FAIR-MediaSind.

Presa nu înseamnă doar sinecurile plătite regește pentru diverse instituții de presă, jurnalismul este un bun public care trebuie respectat și susținut de către guvernanți. 

Potrivit informațiilor apărute și în presă, încercarea de desființare prin comasare a Operei Naționale București nu reprezintă decât un preludiu la comasarea Societății Române de Televiziune cu Societatea Română de Radiodifuziune, cu Agenția Națională de Presă AGERPRES și cu Societatea Națională de Radiocomunicații! Acesta a fost și motivul pentru care gruparea care coordonează vremelnic destinele Radioului Public blochează  orice încheiere a unui nou CCM în instituție. Noua structură care urmează să fie creată, un fel de Companie Națională Media – trustul de presă al statului, va fi, în realitate, o copie fidelă a modelului Orban aplicat instituțiilor de media publice din Ungaria. Libertatea de exprimare va fi suprimată în instituțiile publice din România dacă această grupare cu tentă infracțională va reuși să-și ducă planurile până la capăt. Este evident că prin desființarea instituțiilor publice se încearcă și ștergerea tuturor urmelor de corupție, publicate și în presă,  în cazul conducerilor Radio România și Opera Națională București.

În concluzie, angajații din instituțiile din Cultură și Mass-Media, indiferent de apartenența sindicală, care doresc să participe la aceste acțiuni greviste, sunt invitați să semneze tabelele atașate și să le transmită liderilor de grupe sindicale, sau la mail office@faircultura.ro, pentru sectorul Cultură și la office@mediasind.ro pentru angajații și freelancerii din mass-media, până la demararea acțiunilor greviste.

Nu sunteți singuri, nu vă fie teamă! Principalele organizații internaționale din Cultură și Mass-Media – Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Actorilor, UNI MEI și Federația Europeană a Jurnaliștilor au reacționat prompt, cerând autorităților din România să se implice de urgență pentru a soluționa problemele grave semnalate de Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind.

Totodată, cea mai mare confederația sindicală din România, Confederația CNSLR-Frăția, a anunțat, în cadrul Consiliului Național al organizației, susținerea revendicărilor Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.