Acasă FOILETON Ca politician, a fi la conducere nu e despre tine ci despre...

Ca politician, a fi la conducere nu e despre tine ci despre ceilalți

12324
0

Paloma PETRESCU ■

Motto:Indiferența nu este decât lașitate”. Lev TOLSTOI

Legea 115/2015, art. 64 „Campania electorală începe cu 30 de zile înainte de data desfăşurării alegerilor şi se încheie în ziua de sâmbătă care precedă data alegerilor, la ora 7,00”.

VITRIOL

Iar art. 80 (1), (2) sunt interesante:

(1) Birourile electorale de circumscripţie veghează la corecta desfăşurare a campaniei electorale în circumscripţia în care funcţionează.

(2) Birourile electorale de circumscripţie soluţionează plângerile ce le sunt adresate cu privire la împiedicarea unui partid politic, organizaţii a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţe politice, alianţe electorale ori a unui candidat independent de a-şi desfăşura campania electorală în condiţiile prevăzute de lege, precum şi plângerile privind încălcarea prevederilor art. 6465 şi 79.

Dar de ce nu se autosesizează nimeni cu privire la începerea campaniei electorale înainte de data prevăzută de lege? Ce să înțelegem? Că cei care vor să ne conducă, precum și cei care deja o fac, nu trebuie să respecte legea? Este adevărat că în România analfabetismul funcțional era în 2023 la 42%, dar se referă doar la elevi. Ce-o fi oare dacă luăm în calcul și adulții? De ce? Pentru că analfabetismul funcțional definește incapacitatea persoanelor respective de a înțelege, aplica, utiliza în contexte noi, informațiile deja deținute.

Mai clar aș spune așa: oamenii ăștia nu înțeleg prevederile legale? Nu le știu aplica? Sau doar fac mișto de noi și ne inoculează cu teorii fanteziste? Oare doar eu m-am săturat de promisiuni neîndeplinite? Adică, fie sunt în categoria AF, fie sunt deasupra legii, atfel ar fi pedepsiți pentru încălcarea legii.

Am candidat în 2008 la alegerile parlamentare. Am făcut diverse activități specifice campaniei electorale: întâlniri cu potențialii alegători, panouri publicitare, flayere, …., iar în termenul legal toate acestea au dispărut din oraș pentru că așa zicea legea și atunci. Nu sunt sigură, dar cred că nu am fost singura care a umblat prin oraș ca să se asigure că echipa nu a scăpat nimic.

Nu am câștigat, dar și dacă s-ar fi întâmplat asta sunt convinsă că statutul meu de parlamentar ar fi fost extrem d scurt, doar până prindeam prima dată microfonul Camerei Deputaților ca să le spun tuturor că eu nu mint și vreau să facem ce am promis, altfel … adio!

Altfel, a fost o experiență nouă pentru mine, una care m-a făcut un om mai bun, dar unica de acest fel. Și astăzi, ca și atunci, tare îmi doresc ca meritocrația să conteze mai mult decât șmecheria.

Tocmai l-am citit pe Simon Sinek care spune că leadership-ul nu este despre cum să crești în sondaje tu, ci cum să îi sprijini pe alții să fie mai buni, mai buni chiar și decât tine, completez eu.

Adică aș vrea ca toți cei pe care îi văd la TV în posibila postură de primar să se lupte să câștige “tronul” pentru ca nouă să ne fie mai bine, atunci le va fi și lor. Ce spuneți?  Pe mine m-a cam părăsit optimismul, dar tot mai sper că legea e lege pentru toți.

La toate posturile TV de știri, zilnic sunt prezenți candidații, evident invitați în respectivele emisiuni, dar nu pot să nu mă mir că niciunul nu refuză invocând legea, art. 64! Niciunul!

Nu, nu mă mai uit la TV, dar circul prin București umblă liber și văd peste tot banere, postere, afișaje cu fel de fel de mesaje îmbietoare. Și nu de azi, de ieri. Ce spuneți despre “Matematică nu usturoi”? Eu înțeleg așa: primar educat, nu mârlan – țăran! Dar dacă țăranul nu e prost, îndeplinește cerințele legale de calificare și mai are și calități personale de lider? Hm! E voie la discriminare? Vă rog să nu faceți nicio analogie cu persoane despre care știți că au statut de candidat la primăria generală a Bucureștilor; mă uit doar la sintagmă, pentru că mesajul nu este clar.

Mă întreb oare ce înțeleg cetățenii, cei pe voturile cărora contează candidații? Și dacă nu înțeleg cu cine vor vota? La întâmplare? Sau nu vor merge la vot? Trist! Noroc că e soare, altfel mi se înecau corăbiile; noroc cu sentinela.ro care mă suportă și îmi mângâie gândurile.

Ah, era să uit! Mă mai seacă o mare nedreptate care am văzut că i se face unui lider ce se recomandă politic, George Simion. Eu nu înțeleg de ce nu i se recunosc meritele acestui am om, deîndată și nu i se dresează proces verbal și cercetare penală pentru oferirea de foloase în scopul influențării alegătorilor, tentativă de mită, promisiuni înșelătoare cu locuri de muncă, etc, etc, etc. Ce vreți, la liber din toate astea ori toate la un loc. Omul își creează notorietate sieși și evident, mascat, partidului său, promițând locuri de muncă în administrația de stat solicitând CV-uri tinerilor într-o campanie deșucheată de manipulare, când se știe că în mod legal posturile publice la guvern sunt ocupate prin concurs, nu prin intervenția sau din bunăvoința unui om politic?

Ce face poliția, ce fac procurorii, DIICOT, DNA, DGA, toți la un loc, când pe propriul site www.georgesimion.ro/meritocratia/ jupânul promite joburi în viitorul Guvern AUR al României și solicită tinerilor CV-uri pentru angajare sub lozinca MERTITOCRATI@ CODUCE ROMÂNIA?

  • Intră în programul Meritocrați@ Am nevoie să vă depuneți CV-urile pe LinkedIn, cea mai mare rețea de profesioniști din lume. Am ales această platformă tocmai pentru a-i găsi și pe vorbitorii de limbă română care astăzi contribuie la dezvoltarea altor țări. Pe lângă interesul imediat al viitoarei guvernări, văd acest program ca pe o formă de a reîntoarce în țară creierele plecate din România și de a destructura rețelele mafiote care au pus stăpânire pe statul român și l-au transformat într-un stat capturat. M-am gândit mult, am cugetat, și nu putem reforma cu adevărat statul român și instituțiile din subordinea lui, fie că vorbim de CFR, de Tarom, de Nuclearelectrica, de ASF, de Consiliul Concurenței, dacă nu avem oameni potriviți, din interiorul acestor instituții. În acest moment, aparatul de stat este înțesat cu fel de fel de năpârci, membri ai partidelor politice, lipitori de afișe, sinecuri, amante și câte și mai câte. Unul muncește, cinci stau degeaba. Am nevoie de omul care muncește, am nevoie să schimbăm paradigma! Am nevoie să vă actualizați scrisorile de intenție și CV-urile și să le depuneți în programul Meritocrați@. Am nevoie de voi în viitorul Guvern. Nu trebuie să plătiți nimic, nu trebuie să aveți pile. De voi am nevoie în viitorul Guvern! Distribuie acest link pentru a ajunge la cât mai mulți oameni motivați să facă parte din această revoluție a meritului: https://www.linkedin.com/in/simiongeorgenicolae/

Păi dacă nici asta nu mai sună a mită electorală, nu știu ce să mai spun?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.