Acasă PAMFLET Caracalu’ ca Caracalu’, da să vezi Corbu…!

Caracalu’ ca Caracalu’, da să vezi Corbu…!

7566
1
Sursa: Facebook/ Radu Daniel
Sursa: Facebook/ Radu Daniel

Dan MIHĂESCU ■

Este o veche localitate oltenească, de pe malul Dunării, cu ancestrale origini romane care a rămas însă în mentalul colectiv grație unei legende urbane reale dar percepută cu sens negativ-peiorativ din cauza unei erori semantice. Evident, este vorba despre celebrul Caracal, fost castru imperial, reședință a județului Romanați, ce-și revendică numele de împăratul Caracalla, despre care s-a zvonit însă că ar fi locul unde s-a răsturnat carul cu proști.

În mod paradoxal, oarecum, surse istorice confirmă faptul că la Revoluția de la 1848, un grup de partizani ai evenimentelor, transportați cu un car, au intrat în viteză și cu mare entuziasm în localitate, doar că birjarul neatent la denivelările de pe drum a răsturnat căruța cu roțile în sus și evident, tot norodul de sub coviltir, s-a împrăștiat pe macadam. Astfel s-a dus veste că s-a răsturnat carul cu proști, la Caracal, expresia făcând referire la oamenii din popor, cărora în limba română neaoșă li se mai spunea, prostime, un substantiv de origine slavonă care înseamnă oameni simpli.

Imagine prelucrată în scop ilustrativ

Dar iată că zilele trecut, într-un alt capăt al țării, tot pe malul unei ape, dar mai mare, și tot într-o zonă de mare rezonanță istorică marcată pe hărțile medievale timpurii drept puternica Cetate Midia, am avut reconfirmarea că istoria nu pregetă se ne uimească prin repetarea unor evenimente în timp, căci la ce altceva poți să te gândești decât la carul cu olteni revoluționari, dat cu roțile în sus de o pietricică, la intrarea în Caracal, atunci când îl vezi pe Bodo, căpetenia AUR din comuna Corbu, vărsat pe jos, la picioarele lui Mohammad, ce-l îndeamnă la luptă de pe autobuzul său galben.

Imagine prelucrată în scop ilustrativ

Imaginea este fascinantă, și dacă n-ar fi jalnic de tristă am putea să și râdem căci l-am mai văzut pe românul galben Bodo, candidat la Primăria Corbu, înrolat la lupta pentru suveranism sub comanda lui Mohammad și în alte două ipostaze în care-l susținea moral, pe semne, șeful său de campanie, cap tăiat Charlie Chaplin.

Circ fără bani, ce vă zic?! Mult succes și tot înainte!   

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.